Gaz występuje w naszym domu głównie w instalacjach kuchennych oraz łazienkowych. Zwykle służy jako źródło paliwa kuchenek gazowych oraz innych urządzeń, których zadaniem jest podgrzanie wody użytkowej i zwiększenie temperatury w pomieszczeniach.
Czad, czyli tlenek węgla, jest bardzo niebezpieczny głównie dlatego, że ma postać bezbarwną i bezwonną. Najpowszechniejszą przyczyną jego nagromadzenia w danym pomieszczeniu jest wadliwie działająca wentylacja, która nie jest w stanie usunąć nadmiaru czadu.
Jak czad działa na organizm człowieka?
Bardzo sprytnie – przede wszystkim atakuje drogi oddechowe. Jego trujący skład łączy się z naszą hemoglobiną i innymi metaloproteinami. Powoduje to, że transport tlenu z płuc do tkanek jest znacznie zmniejszony. W rezultacie szybko dochodzi do hipoksji, czyli niedotlenienia. Najpierw uszkodzeniu ulegają narządy układu krążenia, później także układu nerwowego.
Obecność czadu możemy stwierdzić po zawrotach i bólach głowy, wymiotach, a w najgorszym przypadku po utracie przytomności osoby przebywającej w pomieszczeniu z dobywającym się tlenkiem węgla.
Najczęstsze powody zatrucia tlenkiem węgla
1. Najbardziej prozaiczny to zatkanie kratki wentylacyjnej oraz brak urządzenia sygnalizującego nam niebezpieczną zawartości czadu w pomieszczeniu. Czujniki tego typu powinny spełniać wszystkie normy bezpieczeństwa i posiadać odpowiednie atesty. Aby mieć pewność, że ilość czadu nie jest zbyt wysoka, koniecznie pamiętajmy też o regularnych przeglądach technicznych przewodów kominowych, dymowych, spalinowych oraz wentylacyjnych. W przypadku palenia węglem lub drewnem powinny być one przeprowadzane nie rzadziej niż co 3 miesiące. W przypadku gazu ziemnego lub oleju opałowego – raz na pół roku.
2. Zimą rzadko wietrzymy mieszkania w obawie przed ucieczką ciepła – to kolejny problem. Systematyczne otwieranie okien ustrzeże nas przed niebezpieczną ilością gazu w kuchni oraz w łazience.
3. Zapominamy również o stałym rozszczelnieniu okien oraz o zamontowaniu nawiewników w nowych, szczelnych oknach.
4. Wadliwe działanie urządzeń grzewczych. Jeśli budzą one nasze wątpliwości co do swojego stanu technicznego, zwróćmy się o pomoc do fachowców.
5. Kupujemy urządzenia, które nie posiadają stosownych pozwoleń w zakresie wprowadzenia ich do obrotu. Każdy taki sprzęt powinien posiadać odpowiednią specyfikację techniczną oraz informację o przeznaczeniu urządzenia.