Produkty

Jaki grill oraz akcesoria do niego wybrać?

Jaki grill oraz akcesoria do niego wybrać?

Grillowanie to rodzinna przyjemność, do której warto dobrze się przygotować. W letnio-wiosennym okresie, ten rodzaj spędzania wolnego czasu wybieramy najchętniej i najczęściej. Grillowanie to pyszne jedzenie, miła atmosfera, relaks z przyjaciółmi. A czy wiemy, jaki grill będzie dla nas najlepszy?

Grill węglowy Blooma Russel 57 cm
Grill węglowy Blooma Russel 57 cm

Grill standardowy w wersji przenośnej jest najczęściej wybieranym produktem w okresie letnim. Ma wiele zalet, do których przede wszystkim należy niska cena oraz uniwersalność i praktyczność. Grill węglowy to jednak nie jedyne rozwiązanie. Do dyspozycji mamy również inne grille: elektryczne, gazowe oraz wiele różnorodnych akcesoriów, które ułatwiają i rozszerzają możliwości smażenia potraw.

Podstawowe rodzaje grilli

W ofercie produktów do grillowania mamy urządzenia: gazowe, elektryczne oraz wspomniane już przez nas, węglowe. Urządzenia z poszczególnych grup różnią się od siebie nie tylko ceną, ale przede wszystkim działaniem. Mogą mieć inne funkcje, przez które lepiej lub gorzej sprawdzą się w danej sytuacji.

Grill węglowy – to typ urządzenia przystępnego zarówno pod względem prezentowanej ceny, jak i wygody stosowania. Jest popularny szczególnie w przypadku imprez na otwartym powietrzu. Składa się z paleniska wykonanego z grubej blachy, a pokryty jest farbą odporną na wysokie temperatury. Cechą charakterystyczną urządzenia jest ruszt ze stali nierdzewnej, który wymaga systematycznej konserwacji.

Uwaga!

Grill tego typu może mieć dodatkowo wbudowany popielnik oraz pokrywę, ułatwiającą obróbkę termiczną przyrządzanych potraw.

Grill gazowy – jego największym walorem jest brak konieczności żmudnego rozpalania oraz łatwa i przyjemna konserwacja. Grille gazowe nie brudzą się tak jak węglowe, a co najważniejsze przyrządzane na nim potrawy smakują tak samo dobrze, jak te przygotowywane na tradycyjnym grillu.

Gazowe urządzenia do grillowania są jednak znacznie cięższe od innych. Swoim wyglądem przypominają nieco szafki przesuwne, z wmontowaną butlą gazową. Temperaturę płomienia regulujemy tutaj kurkami.

Grill elektryczny – ma zwykle dość niewielkie rozmiary, jest zatem łatwy do przenoszenia w dowolne miejsce. Nie wytwarza popiołu, zatem podobnie jak grill gazowy będzie dużo łatwiejszy do konserwacji. Jedynym ograniczeniem tego rodzaju sprzętu jest konieczność podłączenia go do prądu. Jeśli zatem chcemy tego rodzaju grillem przyrządzać potrawy także w ogrodzie, przygotujmy się na okoliczność podpięcia go do przedłużacza, który zwiększy nam zasięg jego używania.

Grille elektryczne mogą być dwu- i jednostrefowe. Pierwsze grillują żywność z dwóch stron jednocześnie. Jednostrefowe mają podobnie jak w grillach tradycyjnych – jedną powierzchnię do obróbki termicznej produktów spożywczych.

Porada eksperta

Ważną dla grilla elektrycznego wartością jest moc określana w watach i kilowatach. Najsłabsze grille mają niewiele powyżej 1000 W,
natomiast najmocniejsze, profesjonalne sprzęty nawet do 5 kW.

Grill okrągły fi 41 cm
Grill okrągły fi 41 cm

Poza standardowymi grillami, wiele osób decyduje się również na konstrukcję montowaną w ogrodzie na stałe. Taki rodzaj grilla jest przede wszystkim bardzo okazałą dekoracją ogrodu. Przy takim stanowisku możemy dobudować altanę, przy której będziemy spędzać swój wolny czas z przyjaciółmi. Wymaga to jednak znacznie większych nakładów finansowych, a także wiedzy co do wymogów architektonicznych zapisanych w prawie budowlanym. Grill zamontowany na stałe w ogrodzie nie powinien być postawiony w miejscu, w którym jest zbyt wietrznie. Nie powinien być również narażony na opady atmosferyczne.

Problemy z konserwacją

Nawet bardzo dobry grill już po kilkukrotnym użytkowaniu będzie trzeba czymś doczyścić. Szczególną uwagę powinniśmy poświęcić palenisku oraz rusztowi, do którego bardzo często przywiera jedzenie. Podobnie będzie z grillem, który przygotowujemy po kilku sezonach do grillowania. Pamiętajmy, że będzie miał on styczność z jedzeniem, zatem warto, żeby był należycie czysty.

Zwykle funkcję czyścika pełni zwykły ręcznik, którym przecieramy zabrudzony ruszt. Możemy również zwilżyć go ciepłą wodą, do której dodamy płyn do mycia naczyń.

Szczotka do grilla Blooma stal nierdzewna
Szczotka do grilla Blooma stal nierdzewna

Te metody są jednak dość uciążliwe i nie zawsze dają dobre efekty. Dlatego lepszym rozwiązaniem będzie wybór środków przeznaczonych do czyszczenia grilla. Znacznie szybciej usuwają one nawet mocno przywarte jedzenie, jednocześnie nie uszkadzając czyszczonej powierzchni.

Oczywiście takie zabrudzenia można również szybko zniwelować poprzez zastosowanie odpowiednich akcesoriów. Skuteczne będą z pewnością tacki aluminiowe, które zatrzymują tłuszcz spływający ze smażonego jedzenia. Ruszt pozostanie dłużej czysty, znacznie skracając czas przygotowywania go do kolejnego użycia.

Podczas korzystania z grilli węglowych warto zastosować również odpowiednią podpałkę do węgla. W tej kwestii warto zachować przede wszystkim bezpieczeństwo. Nie powinniśmy stosować tutaj środków łatwopalnych, o dużej eksplozywności. Znacznie bezpieczniejszym wariantem będzie zaopatrzenie się w podpałki parafinowe. Najlepiej sprawdzają się te wykonane z węgla drzewnego, ponieważ na dłużej utrzymują płomień oraz ciepło paleniska.

Uwaga!

Podczas zakupu zwróćmy uwagę na nóżki grilla – czy są osadzone na tyle stabilnie, by nie chwiały się podczas grillowania. Jest to niezwykle ważne,
dla komfortu przyrządzanych potraw. Upewnijmy się również, czy nie nagrzewa się rączka zamocowana do przykrywy.

Akcesoria do grillowania

Jako materiał na palenisko najlepiej sprawdza się węgiel drzewny. Dzięki niemu grillowane potrawy zyskują charakterystyczny smak i aromat. Przy zakupie warto zwrócić uwagę, by kawałki węgla nie były zbyt drobne. Poza węglem drzewnym można stosować także brykiet ze zmielonego drewna - będzie on dobrym materiałem do początkowego grillowania. Kiedy zacznie oblekać się białą powłoką, możemy go nakryć węglem drzewnym.

Zestaw akcesoriów Master Grill&Party stal chromowana
Zestaw akcesoriów Master Grill&Party stal chromowana

Aby wspólne grillowanie było przyjemne, warto wyposażyć się w szczypce do obracania potraw. Dzięki nim możemy położyć jedzenie na ruszcie, a następnie ściągnąć je bez obawy o ubrudzenie – wygodniej będzie także przenosić potrawy z rusztu na tacę.

Widelec ogniskowy
Widelec ogniskowy

Wśród akcesoriów warto również zwrócić uwagę na pokrywę, która ułatwia i zdecydowanie przyspiesza przyrządzanie potraw. Sprawdza się również w zakresie równomiernego pieczenia dań. Pokrywa uniemożliwia również zaprószenie ognia w bliskim sąsiedztwie stanowiska grillującego. Dym nie wydobywa się na zewnątrz, a temperatura smażenia regulowana jest przez otwór umieszczony na górze pokrywy.

Podczas grillowania niektóre z produktów trzeba dodatkowo przyrządzić lub przygotować do obróbki termicznej. Aby umożliwić sobie swobodne wykonywanie tych czynności zorganizujmy sobie niewielki blat roboczy. Dzięki niemu zyskamy dodatkową powierzchnię, na której umieścimy wszystkie niezbędne akcesoria.

Do grillowania przyda się również ostry nóż, do porcjowania i nacinania mięs czy kiełbasy, a także szpikulce do szaszłyków. Niektóre osoby z kolei nie wyobrażają sobie grillowania bez termometru – dzięki któremu można ocenić postępy w zakresie pieczenia mięsa, szczególnie jeśli przyrządzamy większe kawałki.

Podpałka Dancook 64 szt.
Podpałka Dancook 64 szt.

W bliskim sąsiedztwie grilla miejmy także przygotowany spryskiwacz do rusztu, wypełniony olejem, który zapobiegnie przywieraniu potraw do rusztu.

Nawet solidnie wykonany grill nie będzie służył nam zbyt długo, jeśli nie zadbamy o niego odpowiednio. Powinniśmy przede wszystkim zadbać o zabezpieczenie jego powłoki przed szkodliwymi warunkami atmosferycznymi. W sklepach z akcesoriami możemy np. nabyć pokrowce, którymi przykryjemy urządzenia, a tym samym ochronimy grill przed kurzem oraz uszkodzeniami.

Grill, a miejsce do grillowania:

Jeśli posiadasz duży ogród, możesz zdecydować się na grill murowany. Dookoła niego zorganizujemy miejsce do rodzinnych spotkań. Dla wielbicieli grillowania na tarasie, dużo lepszym rozwiązaniem będzie grill gazowy lub elektryczny, który nie wymaga do rozpalenia wykorzystania otwartego ognia. Jeśli natomiast jesteś wielbicielem grillowania w plenerze, najlepiej sprawdzi się urządzenie na węgiel, małe i przenośne, które nie zajmie zbyt dużo miejsca np. w bagażniku auta.

Uwaga!

Na większe przyjęcia – dla około dwudziestu osób – przyda się grill ze średnicą rusztu nie mniejszą niż 40 cm. Takich rozmiarów są zwykle grille gazowe,
które pomieszczą jednorazowo nawet kilkadziesiąt porcji smacznego mięsa lub warzyw.

Zalety poszczególnych rodzajów grilli w pigułce:

Grill węglowy:

- Stosunkowo tani i często dostępny w wersji przenośnej,
- Przyrządzane potrawy mają charakterystyczny zapach dymu, który jest utożsamiany z grillowaniem.

Grill gazowy:

- Urządzenie, które nie wymaga specjalnej obsługi, szybko go rozpalamy i po krótkim czasie osiąga on wymaganą temperaturę,
- Można nim regulować temperaturę grillowania, dostosowując ją do rodzaju przygotowywanej potrawy,
- Grill gazowy umożliwia tzw. czyste grillowanie, jest zatem łatwy w utrzymaniu w czystości.

Grill elektryczny:

- Bezpieczna wersja grillowania,
- Nagrzewa się szybko i w krótkim czasie nadaje odpowiednie właściwości przyrządzanym produktom,
- Łatwo i szybko się je czyści.

Doradca Dział Ogród

Dział Ogród

Powiązane artykuły

Jak chronić meble i urządzenia znajdujące się w ogrodzie?

Jak chronić meble i urządzenia znajdujące się w ogrodzie?
Aby cieszyć się pięknymi meblami ogrodowymi, musimy odpowiednio o nie dbać. Mimo iż są zaprojektowane jako trwalsze od mebli domowych, ich ekspozycja ...
Czytaj więcej

Najważniejsze zasady bezpiecznego grillowania

Najważniejsze zasady bezpiecznego grillowania
Aby cieszyć się smakiem pieczonych kiełbasek w pełni, musimy pamiętać o zasadach bezpiecznego grillowania. Warto przypomnieć je sobie jeszcze przed ro...
Czytaj więcej

Konserwacja grilla po sezonie

Konserwacja grilla po sezonie
Po letnich chwilach spędzonych z bliskimi pozostały jedynie wspomnienia, a jesienna aura gwałtem wkrada się do naszego ogrodu lub na taras? To niezapr...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena
1 komentarz
02.03.2017
Ja korzystam z grilla gazowego - rozsądny kompromis, ponieważ żona potrafi na nim zrobić prawdziwe cuda, choć trochę brakuje kojarzonego z klasycznym grillem węglowym zapachu:)

Ocena i komentarz dla:

Jaki grill oraz akcesoria do niego wybrać?