Podstawowe wyposażenie
Do podstawowego wyposażenia powinniśmy zaliczyć zestaw sztućców do grilla, który jest przydatny przy każdej okazji. Mowa tutaj przede wszystkim o łopatce, szczypcach oraz specjalistycznym widelcu – warto, aby sztućce były wykonane ze stali nierdzewnej. Żeby przygotowywanie potraw było w pełni bezpieczne i komfortowe, powinniśmy posiadać też rękawice do grillowania – tradycyjne rękawice kuchenne lub wykonane z antypoślizgowego materiału, który jest wyjątkowo odporny na działanie wysokich temperatur. Wtedy możemy być pewni, że żadne naczynie nie wyślizgnie nam się z rąk. Skoro mowa o przygotowywaniu potraw, to w podstawowym wyposażeniu nie może zabraknąć również tacek aluminiowych z otworami oraz szpikulców do szaszłyków i innych dań, np. rolowanego mięsa.
Rozpalanie
Narzędziem, które może nam znacząco ułatwić rozpalanie drewna, węgla czy brykietu będzie specjalistyczna dmuchawa zasilana bateryjnie lub tradycyjny miech drewniany. W tym celu może nam się również przydać podpalacz do brykietu, który swoim wyglądem może przypominać nieco większy kubek do kawy. Przy rozpalaniu grilla nie możemy zapomnieć także o zapalarce gazowej – warto jest wyposażyć się w model z regulacją płomienia oraz możliwością ponownego napełniania jej gazem.
Ruszty do pieczenia
Czasem kiedy zabieramy się za przygotowywanie różnego rodzaju potraw, zdajemy sobie sprawę, że czegoś nam brakuje. Tym czymś może być właśnie ruszt do pieczenia. Warte uwagi są stalowe ruszty do pieczenia mięs z wygodnym drewnianym uchwytem, dzięki którym możliwe jest przygotowanie i bardzo łatwe obracanie kilku kawałków mięsa jednocześnie. W zależności od potrzeb ruszt może być prostokątny lub okrągły. Wszyscy entuzjaści grillowanej ryby powinni zainteresować się też rusztem specjalnie wyprofilowanym na kształt ryb.
Dodatki
Do przydatnych dodatków należy zaliczyć między innymi termometr do żywności, który pozwala nam bardzo dokładnie przygotować daną potrawę. Warto wyposażyć się w model, który posiada wyświetlacz oraz alarm powiadamiający nas o osiągnięciu odpowiedniej temperatury. Jeśli zależy nam na maksymalnej funkcjonalności i wygodzie, powinniśmy postarać się o stalowe wieszaki do udek, podudzi, skrzydełek oraz żeberek. Te narzędzia znacząco ułatwią nam przygotowywanie większej ilości kawałków mięsa oraz ich późniejsze przenoszenie. Co bardzo ważne, potrawy grillujące się na stojaku dzięki nim nie przypalają się
Po grillowaniu
Pamiętać powinniśmy także o odpowiedniej pielęgnacji naszego grilla. Tutaj przydatna będzie szczególnie szczotka do czyszczenia rusztu z ostrym drucianym zakończeniem. W przypadku bardzo uciążliwych zabrudzeń niezastąpiona okazuje się szczotka z dodatkową skrobaczką lub szczotka podwójna, dzięki której skutecznie pozbędziemy się zabrudzeń pomiędzy prętami rusztów.