![]() |
Grill gazowy Spirit E-320 |
Karta podstawowa – mięsa
Udka, kiełbaski, skrzydełka – pyszności, które podczas grillowania przybierają piękny, złocisty kolor i chrupką skórkę. Przygotowuje się je szybko i dość sprawnie. Najlepiej smakują kawałki wcześniej zamarynowane, dochodzące bez pośpiechu na rozgrzanym ruszcie. Przyjemność z grillowania byłaby jednak niewielka, gdyby cięgle przygotowywać tylko dania z karty podstawowej. Do menu powinna trafić także wołowina. Steki to ulubione dania Amerykanów, ale mające swoich zwolenników także w innych częściach świata. Przygotowuje się je z polędwicy, rostbefu czy ligawy. Są pyszne, ale pod warunkiem, że pozostaną delikatnie krwiste. W takiej postaci – jak twierdzą znani wielbiciele tego mięsa – są najlepsze.
Z naszej polskiej świnki można wysmażyć plastry boczku lub schab. Boczek, zwykle tłusty, jest także dość słony, zatem przed smażeniem nie należy go dodatkowo przyprawiać. Schabu można użyć jako mięsnego smakołyku podawanego w warzywnych szaszłykach – będzie wówczas alternatywą dla znanego wszystkim kurczaka.
Dorodną pierś z kurczaka można przygotowywać na wiele, naprawdę wiele sposobów. Przyrządzimy z niej np. smaczne kieszonki nadziewane serem lub szpinakiem. Można upinać ją w kolorowe szaszłyki lub dowolnie marynować, np. w miodzie lub ostrym sosie chińskim. Ważne, aby pamiętać o tym, że kurczak to mięso, które nie wymaga długiego smażenia. Przygotowujemy go krótko i dość intensywnie.
Warzywa grillowane?
O warzywach z grilla mówi się od niedawna. A szkoda, bo te delikatne i bardzo zdrowe przysmaki warte są uwagi nie tylko w wersji surowej.
![]() |
Grill węglowy Weber Compact Kettle 47 cm czarny |
Osoby stawiające pierwsze kroki w zakresie grillowania namawiamy do wypróbowania bakłażana oraz cukinii – warzyw, które w sezonie letnim oraz jesiennym trafiają na nasze stoły pod różną postacią. Na ruszcie dowolnego typu przygotowują się szybko, a w smaku są bardzo delikatne, wręcz aksamitne.
Przechodząc na wyższy poziom grillowania warzyw, uzupełnijmy domowe zapasy o charakterne w smaku sosy, a także marynaty. Ostre, słodko-kwaśne, nieprzeciętne – wpłyną na smaki odczuwane przez nasze podniebienie.
Uwaga! Aby grillowane warzywo było soczyste, warto aluminiową tackę, ruszt lub gazową powierzchnię grilla przesmarować oliwą z oliwek. |
Ciekawostką w zakresie grillowania warzyw jest fruktoza, która podczas smażenia przechodzi proces karmelizacji. Warzywo otrzymuje zupełnie inny smak niż w postaci surowej. Na ciepłym grillu możesz położyć pomidory, paprykę, które warto wypełnić smakowitym farszem. Rolę pysznego „środka” mogą pełnić ugotowane ziemniaki, zielony groszek zmielony do postaci puree, tuńczyk, pasta z bobu, czy jajko w postaci surowej lub ugotowanej. Wszystkie będą się idealnie komponowały także z zieloną pietruszką.
Uwaga! A co z owocami? Im także należy się chwila uwagi. Na grillu można przygotowywać chociażby słodkiego ananasa czy soczyste mango. Warto uzupełniać |
![]() |
Grill Blooma Plancha jednopalnikowy |
Z szerokiej gamy owoców zwróćmy także uwagę na banana. Można z jego udziałem zaserwować gościom pyszny deser, który wręcz rozpłynie się w ustach. Wystarczy przeciąć owoc wzdłuż skórki, a następnie do środka włożyć kawałki pokruszonej czekolady czy migdały. Pod wpływem temperatury czekolada się rozpuści, nadając bananowi pysznego smaku.
Na grillu w folii aluminiowej można także zarumienić jabłka, które podane na ciepło z cynamonem oraz herbatnikami będą idealnym dodatkiem do popołudniowej herbaty.
Ryby czy owoce morza?
Na grillu sprawdzi się jedno i drugie. Do smacznego grillowania warto wybrać ryby dość tłuste. Mogą to być halibut czy nieco trudnej dostępny węgorz. Tradycyjne ryby mogą przywierać do rusztu podczas przewracania, w rezultacie czego będą pozbawione złocistej skórki. Ryby zawsze grillujmy z ziołami w towarzystwie takich przypraw, jak sól, czy pieprz.
Jedną z ryb, która zawsze udaje się na grillu, jest łosoś. Pyszny, zaróżowiony, delikatny i zdrowy. Można go przygotować w kilkanaście minut, a najlepiej smakuje skropiony cytryną. Aby prezentował się ekskluzywnie, można obsmażyć go zawiniętego w boczku. W takiej wersji również smakuje wyśmienicie.
Jeśli to jeszcze za mało, skupmy się choć na chwilę na owocach morza. Wyższą szkołą gotowania będą tutaj raki czy małże. Tego typu przysmaki należy dusić, najlepiej na grillu elektrycznym, w towarzystwie masła i czosnku.
![]() |
Grill żeliwny beczkowy Master Grill&Party MG630 |
![]() |
Grill gazowy Blooma Barker 4-palnikowy |
Wszystkiego po trochu
Było mięso, były warzywa i słodkie owoce. Wspomnieliśmy także o rybach i owocach morza. Teraz nadszedł czas na dodatki. Na grillu można przecież upichcić także:
- chrupiące pieczywo – w formie złocistej bruschetty z czosnkiem i masełkiem,
- pieczone ziemniaki – najlepiej smakują z ogniska, ale i na grillu, zawinięte w folię aluminiową, przyjmują bardzo smaczną postać,
- dodatki do sałatki – pamiętajmy, że zgrillowane przysmaki możemy pokroić w mniejsze kawałki i następnie dodać np. do sałatki Cezar – w takiej formie pierś z kurczaka smakuje wyjątkowo.
Sosy do podsycenia smaku potraw
Sosy serwowane do wielu dań jako pyszne dodatki charakteryzują się płynną konsystencją i prawie zawsze wyraźnym smakiem. Dodają potrawom charakteru, urozmaicając kompozycję wszystkich składników podanych na talerzu. Mogą przybierać różne kolory i co ważne, zwykle są także łatwe w przygotowaniu.
Porada eksperta: Sosy w potrawach z grilla możemy podawać na zimno lub ciepło. Pierwsza wersja jest podstawą kuchni śródziemnomorskiej – stosujemy ją bardzo często |
![]() |
Kociołek myśliwski Master Grill&Party |
Sosem, którego nie powinno zabraknąć podczas grillowania, jest barbecue. Przygotowujemy go z posiekanej drobno cebuli oraz czosnku, plastrów ananasa, ketchupu i octu. Wszystkie składniki miesza się w garnku i delikatnie podsmaża. Sos barbecue pasuje idealnie do dań mięsnych.
Najbardziej tradycyjnym jest sos czosnkowy. Wykonuje się go z naturalnego jogurtu, majonezu, ząbków czosnku, a także czerwonej papryki, soli oraz pieprzu. Sos jest fantastycznym dodatkiem do każdego dania z grilla. Świetnie komponuje się również z podrumienionym pieczywem.
I wreszcie, jeszcze jeden specjał z palety sosów – tzatziki. Jego składnikami są: ogórek (pokrojony w drobna kostkę), jogurt, czosnek i dowolne przyprawy. Zwolennicy tego sosu twierdzą, że jest to niezastąpiony dodatek do sałat oraz pieczywa.
Wspólne grillowanie to nie tylko okazja do spotkania się z rodziną czy znajomymi. To przede wszystkim możliwość zakosztowania wspaniałych specjałów serwowanych przez gospodarza. Mamy nadzieję, że w naszym artykule znaleźliście mnóstwo inspiracji do smacznego biesiadowania. Niech Wam smakują skwierczące kiełbaski, aksamitne sosy, słodkie owoce, zdrowe warzywa i, jak zawsze, smaczne ryby oraz owoce morza, składające się na kolorystyczny kolaż grillowanych specjałów.