Produkty

Zasady zdrowego grillowania

Zasady zdrowego grillowania

Sezon grillowy został już oficjalnie rozpoczęty, więc pora wspomnieć o zasadach, jakich powinniśmy przestrzegać podczas przyrządzania posiłków na ruszcie. Jak się okazuje, wybór samego grilla to nie wszystko – liczy się także to, co i w jaki sposób na nim upieczemy. Oto zasady, które pozwolą na przygotowywanie zdrowych posiłków z grilla.

 warzywa z grillaCzystość to podstawa

Planując spotkanie przy grillu, w pierwszej kolejności zadbajmy higienę. Nasz ruszt i akcesoria, takie jak np. szczypce, łopatka czy widelec do grillowania, powinny być umyte i pozbawione pozostałości sadzy, tłuszczu czy spalenizny – stanowią one źródło trujących substancji. W każdorazowym czyszczeniu rusztu i samego grilla pomogą nam specjalne szczotki i odpowiedni preparat czyszczący. Nie zapomnijmy też o umyciu rąk przed przystąpieniem do grillowania i odpowiedniej liczbie talerzyków – te, na których leżało surowe mięso, nie nadają się do podawania gotowego posiłku. Podobnie jeśli chodzi o sztućce – jeśli miały kontakt z surowym mięsem, przed ponownym użyciem należy je umyć.

Zdrowy posiłek

Na grillu chętnie kładziemy gotowe kiełbaski przygotowane z przetworzonych składników, ale warto zastąpić je sztukąszczotka do czyszczenia grilla świeżego mięsa. Wybierajmy to, które posiada niewiele tłuszczu lub odcinajmy widoczne tłuste części. Mięso najlepiej wcześniej zamarynować, co sprawi, że skruszeje, a podczas smażenia powstanie mniej szkodliwych substancji. Bardzo ważne jest także to, by było w pełni dopieczone. W grillowanych posiłkach nie powinno zabraknąć również ryb, owoców morza, warzyw i owoców, a także aromatycznych i zdrowych dodatków w postaci ziół.

Tacki aluminiowe lub folia

Tacki i miseczki aluminiowe to niezbędne akcesoria do grillowania. Dzięki nim tłuszcz wyciekający z mięsa nie kapie na rozżarzony węgiel, a w konsekwencji nie dochodzi do powstawania toksycznych substancji, które wraz z dymem osiadają na posiłkach. Tacki albo folia aluminiowa powodują też, że grillowane smakołyki nie przykleją się do rusztu.

Dobry węgiel i nietoksyczna rozpałka

Zdrowe grillowanie wymaga także użycia odpowiednich materiałów do rozpalenia paleniska. Sprawdzi się w tym wypadku jedynie brykiet z węgla drzewnego z drzew liściastych. Aby łatwiej zajął się ogniem, możemy zastosować także podpałkę. Najlepsza będzie ta ekologiczna, np. w postaci niewielkich kostek. Pamiętajmy, by używać jej jedynie w niewielkich ilościach i wyłącznie po to, by rozpalić grilla. Nie dodawajmy jej do paleniska w trakcie przyrządzania potraw. Używanie zadrukowanego papieru lub benzyny jest niedozwolone.

Doradca Dział Ogród

Dział Ogród

Powiązane artykuły

Czym i jak czyścić grill?

Czym i jak czyścić grill?
Grillowanie to idealny sposób na spędzenie wolnego czasu w gronie rodziny czy znajomych oraz prawdziwa uczta dla naszych kubków smakowych. Na wyjątkow...
Czytaj więcej

Jak wyczyścić pralkę? Czyszczenie pralki domowymi sposobami.

Jak wyczyścić pralkę? Czyszczenie pralki domowymi sposobami.
Elementy składające się na mechanizm pralki podlegają ciągłemu działaniu wody. Nic więc dziwnego, że z czasem pokrywają się kamieniem, pleśnią i brude...
Czytaj więcej

Organizujemy barbecue - przydatne akcesoria

Organizujemy barbecue - przydatne akcesoria
Grillowanie to wielka przyjemność – większość Polaków potwierdza tę teorię bez dwu zdań. Należy pamiętać jednak o tym, że aby mówić o maksymalne...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena
1 komentarz
30.07.2016
A ja to chyba moge się w ogóle obejść bez grilla - wtedy jest najzdrowiej :) Mogę coś ewentualnei upiec w piekarniku, nienawidzę zapachu grilla w parkach

Ocena i komentarz dla:

Zasady zdrowego grillowania