Czystość to podstawa
Planując spotkanie przy grillu, w pierwszej kolejności zadbajmy higienę. Nasz ruszt i akcesoria, takie jak np. szczypce, łopatka czy widelec do grillowania, powinny być umyte i pozbawione pozostałości sadzy, tłuszczu czy spalenizny – stanowią one źródło trujących substancji. W każdorazowym czyszczeniu rusztu i samego grilla pomogą nam specjalne szczotki i odpowiedni preparat czyszczący. Nie zapomnijmy też o umyciu rąk przed przystąpieniem do grillowania i odpowiedniej liczbie talerzyków – te, na których leżało surowe mięso, nie nadają się do podawania gotowego posiłku. Podobnie jeśli chodzi o sztućce – jeśli miały kontakt z surowym mięsem, przed ponownym użyciem należy je umyć.
Zdrowy posiłek
Na grillu chętnie kładziemy gotowe kiełbaski przygotowane z przetworzonych składników, ale warto zastąpić je sztuką świeżego mięsa. Wybierajmy to, które posiada niewiele tłuszczu lub odcinajmy widoczne tłuste części. Mięso najlepiej wcześniej zamarynować, co sprawi, że skruszeje, a podczas smażenia powstanie mniej szkodliwych substancji. Bardzo ważne jest także to, by było w pełni dopieczone. W grillowanych posiłkach nie powinno zabraknąć również ryb, owoców morza, warzyw i owoców, a także aromatycznych i zdrowych dodatków w postaci ziół.
Tacki aluminiowe lub folia
Tacki i miseczki aluminiowe to niezbędne akcesoria do grillowania. Dzięki nim tłuszcz wyciekający z mięsa nie kapie na rozżarzony węgiel, a w konsekwencji nie dochodzi do powstawania toksycznych substancji, które wraz z dymem osiadają na posiłkach. Tacki albo folia aluminiowa powodują też, że grillowane smakołyki nie przykleją się do rusztu.
Dobry węgiel i nietoksyczna rozpałka
Zdrowe grillowanie wymaga także użycia odpowiednich materiałów do rozpalenia paleniska. Sprawdzi się w tym wypadku jedynie brykiet z węgla drzewnego z drzew liściastych. Aby łatwiej zajął się ogniem, możemy zastosować także podpałkę. Najlepsza będzie ta ekologiczna, np. w postaci niewielkich kostek. Pamiętajmy, by używać jej jedynie w niewielkich ilościach i wyłącznie po to, by rozpalić grilla. Nie dodawajmy jej do paleniska w trakcie przyrządzania potraw. Używanie zadrukowanego papieru lub benzyny jest niedozwolone.