Produkty

Babka jajowata

Łac. Plantago ovata

Babka jajowata

Babka jajowata, z łac. Plantago ovata lub Plantago ispaghula, jest gatunkiem rośliny jednorocznej, pochodzącej z cieplejszych rejonów części świata o klimacie umiarkowanym. Należy do bogatego rodzaju babek z rodziny babkowatych, wśród których znajdują się gatunki uchodzące za uporczywe chwasty, szczególnie odporne na rozmaite warunki. Naturalnie występującą można ją spotkać na Wyspach Kanaryjskich i w Hiszpanii oraz w południowo-wschodniej Azji.

Ten gatunek babki, wśród której można wyróżnić aż 250 innych, charakteryzuje się kłosowatym kwiatostanem i lancetowatymi, owłosionymi liśćmi. Łodyga z kwiatem osiąga do 12 cm wysokości i wznosi się ponad kępką rosnących nisko liści. Jest również owłosiona. Kwiatki są bardzo drobne. Babka jajowata jest popularnie uprawiana w Indiach, głównie na paszę dla zwierząt, oraz w Brazylii i Stanach Zjednoczonych. Cenne nasiona tej rośliny mają rozmaite właściwości lecznicze i są źródłem substancji śluzowych oraz cennego błonnika.

Babka jajowata preferuje stanowiska, które są jednocześnie doskonale nasłonecznione i nawodnione. Chcąc ją uprawiać, należy zapewnić jej dobrze przepuszczalną, wilgotną glebę. W polskich warunkach klimatycznych może nie być jednak zimotrwała. Do Polski babka jajowata, dociera zwykle zza granicy, dlatego nie wiadomo jeszcze zbyt wiele o jej uprawianiu.

Tak, jak kilka innych gatunków babki, tak i Plantago ovata jest uznawana za cenne ziele w medycynie naturalnej. Przede wszystkim cenione są jej drobne nasiona, które są źródłem śluzów. W działaniu przypominają nieco nasiona siemienia lnianego – równie dobrze oddziałują na jelita. Z tego względu babka jajowata jest składnikiem wielu preparatów leczniczych, które usprawniają trawienie i wypróżnianie. Może wspomagać leczenie zatwardzeń i biegunek, sprzyjać odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu, leczeniu stanów zapalnych jelit i hemoroidów. Babka jajowata często również towarzyszy babce płesznik, aby tworzyć z nią tzw. błonnik witalny – specjalny środek, służący leczeniu zaburzeń trawienia.