Produkty

Jakie zastosowanie mają koperek i koper?

Jakie zastosowanie mają koperek i koper?

Koper znany był już w starożytności, a jego zalety przez wieki znajdywały zastosowanie w kuchni i lecznictwie. Niegdyś powszechnie rósł dziko, dzisiaj najczęściej spotykamy go w ogrodach warzywnych, gdzie jest lubianym gościem – niewymagający w uprawie, aromatyczny i w połączeniu z innymi dodatkami – nadający charakterystyczny smak wielu potrawom, z których najbardziej znane są kiszone ogórki.

Trudno wyobrazić sobie słoik z kiszonymi ogórkami bez charakterystycznego wyglądu podłużnych łodyg kopru towarzyszących kiszonce. Jest tanim, dostępnym każdemu dodatkiem do sporządzania potraw, którym nadaje aromatu i smaku. O jego popularności na terenie Polski świadczy wielość nazw, pod jakimi był onegdaj znany, m.in. kopr swojski, pospolity, krop, kajzer, koper wonny, koperek, kopr polski. Nie pochodzi jednak z Polski, jak sugeruje ostatnia nazwa, a przybył do nas z dalekich stron – do dzisiaj rośnie powszechnie (i dziko) w Iranie, Indiach, Egipcie i na terenie Kaukazu. Chociaż na naszych terenach można spotkać dziko rosnące egzemplarze, widuje się koper głównie w ogrodach i na grządkach warzywnych.

przetworyJest bardzo przyjazny w uprawie, niewymagający, a jego bliskość zwiastuje charakterystyczny, odurzający aromat pochodzący z olejku eterycznego zawartego w owocach. Z tego względu jest równie często co w ogrodzie widziany w kuchni, gdzie stanowi niemal niezbędny dodatek do wielu potraw. Z nim kisi się nie tylko ogórki, ale także paprykę i kapustę. Młode, zielone pędy uzupełniają smak zup, sałatek, potraw z ryb, ziemniaków, potraw mącznych. Mięsa i ryby również smakowo komponują się z dodatkiem kopru, zwłaszcza w postaci suszonej, która jest nieomal wierną kopią świeżo ściętego z ogrodowego zagonu kopru. Konserwować koper można również w niskiej temperaturze lub w szczelnie zamkniętym słoiku wypełnionym solą. Suszone pędy podwieszone u powały kuchni spotkać kiedyś można było także w sypialniach, bo zgodnie z wierzeniami przywodziły dobre sny i chroniły przed piorunami.koperek

Zalety kopru nie ograniczają się tylko do smaku i aromatu. Jego zbawczy wpływ na trawienie doceniają młodzi rodzice, którzy muszą stawić czoło kolce niemowlęcej, która jest bardzo częstą przypadłością noworodków do 4 miesiąca życia. Preparaty z kopru włoskiego mają pozytywne działanie na trawienie nie tylko w pierwszych miesiącach życia, ale również później. Herbaty, napary, tabletki z wyciągiem z kopru włoskiego służą pomocą przy zaburzeniach trawienia, wzdęciach, zaparciach, nieżycie dróg oddechowych, uczuciu przepełnienia, kurczowych dolegliwościach jelit i żołądka. Koper ma działanie wykrztuśnie, wiatro- i moczopędne, działa uspokajająco, obniża ciśnienie krwi. Jego owoce mają właściwości antyseptyczne i z tej racji przynoszą ulgę w zakażeniach skóry i schorzeniach oczu.

Na uwagę zasługuje również udział kopru w kosmetologii. Nazwę olejek koperkowy często widzimy w składzie past do zębów, perfum, mydeł i płynów do płukania ust. Z kolei nasiona tej rośliny służą do sporządzania naparu, który jest stosowany w przypadku zbytniego przetłuszczania się włosów i skóry twarzy.

Doradca Dział Ogród

Dział Ogród

Powiązane artykuły

Jak zapobiegać suszy? Podpowiadamy, co możesz zrobić, by pomóc naturze

Jak zapobiegać suszy? Podpowiadamy, co możesz zrobić, by pomóc naturze
Zasoby wodne naszego kraju i świata nie są nieograniczone, o czym jako społeczeństwo boleśnie przekonujemy się w ostatnich latach. Niestety dalsze pro...
Czytaj więcej

Maj w ogrodzie

Maj w ogrodzie
Maj to jeden z bardziej ekscytujących miesięcy w ogrodzie. Przynosi ze sobą mnóstwo nowych kwiatów, a za każdym razem, gdy wyjdziesz na ...
Czytaj więcej

Kwiecień w ogrodzie

Kwiecień w ogrodzie
Wreszcie nadeszły dłuższe dni! W przypadku przyjemnego, słonecznego dnia można poczuć, że lato jest tuż za rogiem. Niemniej jednak istnieje ryzyko poj...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena i komentarz dla:

Jakie zastosowanie mają koperek i koper?