Produkty

Jak uprawiać i do czego stosować poziomki

Jak uprawiać i do czego stosować poziomki

Z wyglądu roślina ta jest niepozorna, podobnie jak jej kwiaty. Jednak jej intensywny smak i wspaniały aromat sprawiają, że warto ją uprawiać w naszym ogrodzie. Tym bardziej, że niewielkie owoce nadają się do przetworów – dzięki nim zachowamy w słoikach najprawdziwszy smak początku lata.

uprawa poziomek, hodowla, szklarniaWidok polany porośniętej poziomkami spowolni każdą pieszą wędrówkę odbywaną na początku wakacji. Smak tych owoców jest na tyle intensywny, że powinni go uwzględnić ci, którzy przewodzą wycieczkom i których zadaniem jest doprowadzić grupę piechurów do wyznaczonego celu. Tereny Podkarpacia, środkowej i północno-wschodniej części naszego kraju obfitują w poziomkę pospolitą, której walory kulinarne są dalekie od pospolitości.

Mieszańcem międzygatunkowym poziomki jest znana wszystkim truskawka, która została stworzona w wyniku skrzyżowania poziomki chilijskiej i wirginijskiej. W stanie naturalnym możemy spotkać poziomki na polanach, w okolicach lasów i na nasłonecznionych polach. Zbierane w okolicach południa mają najbardziej intensywny smak, ale szybko więdną. Dla celów spożywczych warto zorganizować zbiór w okolicach ranka, tuż po wyparowaniu rosy, lub późnym popołudniem. Z tej racji, że mogą ponownie owocować, można natknąć się na poziomki we wrześniu, a nawet październiku, kiedy początek jesieni obfituje w ciepło i słońce.

W Polsce spotkać możemy następujące gatunki rosnące dziko: poziomkę pospolitą, twardawą i wysoką. I chociaż działanie lecznicze mają nie tylko owoce, ale również liście (stosowane przy niektórych chorobach skóry, nadciśnieniu, miażdżycy naczyń i kamicy nerkowej), te zbierane są tylko z odmian dzikich – poziomki hodowlane służą tylko aromatem i smakiem owoców. Zawierają witaminy: A, B₁, B₂, B₆, C, E, H, PP, garbniki, sole mineralne (żelaza, fosforu i wapnia) i flawonoidy.dżem poziomkowy, konfitura

Poziomka jest niemal stworzona do spożywania w formie surowych deserów, nadaje się też na soki, konfitury, jako główny składnik nalewek, w mniejszym stopniu do suszenia. Z tej racji, że jest to owoc delikatny, przy wyrobie konfitur, po zasypaniu ich cukrem, gotuje się poziomki w taki sposób, żeby zawartość naczynia nie wrzała więcej niż przez 20 minut w ciągu 48 godzin, nie miesza się też waru, a jedynie potrząsa naczyniem.

W przeciwieństwie do środowiska naturalnego, w naszych ogrodach sadzimy odmiany bezrozłogowe, a najlepszy zbiór czeka nas w drugim roku owocowania. Po trzecim sadzonkę likwidujemy, dlatego warto dbać o systematyczność w wysiewie i pielęgnacji naszych rzędów roślin, z których jeden zmienia się z roku na rok, zasilany nowymi sadzonkami, które wysiewamy z nasion do doniczek w mieszkaniach wczesną wiosną lub wcześniej, w końcu lutego. Podczas sadzenia w glebie pamiętajmy o tym, by nie umieścić sadzonki zbyt płytko lub zbyt głęboko w ziemi – oba sposoby nie wpłyną korzystnie na wielkość rośliny i jej owoców.

 

Data publikacji: 20.06.2015
Doradca Dział Ogród

Dział Ogród

Powiązane artykuły

Zasolenie gleby – z czym to się wiąże i jak z nim walczyć?

Zasolenie gleby – z czym to się wiąże i jak z nim walczyć?
Zasolenie gleby to problem, który najczęściej pojawia się w ogrodach znajdujących się na terenie dużych aglomeracji miejskich. Jeśli występuje ...
Czytaj więcej

Ziemia po zimie – przygotowujemy ją pod uprawę

Ziemia po zimie – przygotowujemy ją pod uprawę
Dobrej jakości gleba jest gwarantem prawidłowego wzrostu roślin i warzyw w naszym ogrodzie. Jednak długa zima i późniejsze roztopy potrafią zni...
Czytaj więcej

Wanna w ogrodzie – jak nadać wannie drugie życie?

Wanna w ogrodzie – jak nadać wannie drugie życie?
Nie wszystkie zepsute sprzęty nadają się jedynie do wyrzucenia. Starą wannę można wykorzystać w ogrodzie, gdzie posłuży jako składzik, kwietnik, a naw...
Czytaj więcej

Ocena i komentarz dla:

Jak uprawiać i do czego stosować poziomki