Produkty

Majeranek – uprawa i pielęgnacja

Majeranek – uprawa i pielęgnacja

Znane i cenione zioło, jakim jest majeranek, z powodzeniem może być hodowane w przydomowym ogródku lub na działce. Aby wzbogaciło smak i aromat przygotowywanych w kuchni potraw, należy zapewnić mu optymalne warunki wzrostu. Jednorazowo zebrany plon będzie nam służył cały następny rok, jeśli tylko majeranek ususzymy i szczelnie zamkniemy.

majeranekMajeranek jest ziołem, które znajduje zastosowanie nie tylko w doprawianiu naszych kulinarnych dokonań. Już małe dzieci znają jego zapach, który zawarty jest w popularnej maści łagodzącej katar – w maści majerankowej (której zastosowanie nie ogranicza się tylko do młodych pacjentów). Pomaga też przy innych dolegliwościach, na przykład trawiennych (likwiduje wzdęcia). Majeranek działa przeciwzapalnie, przeciwkurczowo i wykrztuśnie. Niektóre kosmetyki pielęgnacyjne i zapachowe, a nawet perfumy zawierają w sobie domieszkę olejków eterycznych wytworzonych z tego zioła, jednak przede wszystkim kojarzymy majeranek jako przyprawę do wielu potraw.

Lebiodka majeranek używana jest w kuchni w postaci świeżych lub suszonych liści – stanowi nieoceniony dodatek, podnosząc walory smakowe i zapachowe potraw ciężkostrawnych z dużym udziałem roślin strączkowych. Jarzyny, mięsa i zupy z dodatkiem majeranku nie tylko smakują lepiej i mają bardziej wyrazisty aromat – są też lepiej przyswajalne przez układ pokarmowy. To sprawia, że dobrze posiadać własną uprawę majeranku, aby pod ręką mieć gotowe do użycia świeże listki, lub własnoręcznie ususzone w zacienionym miejscu i w temperaturze do 35°C, oddzielone od cienkich łodyżek i przechowywane w szczelnie zakrytym przed światłem naczyniu. majeranek castorama

Majeranek na południu Europy i Dalekim Wschodzie ma na tyle dobre dla siebie warunki rozwoju, że uprawiany jest jako bylina w formie dochodzącej do 1 m wysokości krzewinki. W naszych warunkach klimatycznych często nie wytrzymuje siarczystych mrozów i z tego względu najpowszechniej spotykaną odmianą majeranku jest roślina jednoroczna. W naszym ogrodzie pojawi się jako sadzonka wcześniej uprawiana z rozsady dojrzewającej w inspekcie lub w nasłonecznionym miejscu w pobliżu okna. Przesadzamy młody majeranek do gleby dopiero wtedy, kiedy nie będzie już zagrożenia porannymi przymrozkami, czyli między drugą połową maja a początkiem czerwca.

Lubi stanowiska w pełni nasłonecznione, czym różni się od większości ziół, a jego nawożenie ogranicza się do dostarczenia mu wysokiej dawki obornika pod przedplon. Gleba, w której majeranek okazale urośnie i zakwitnie, powinna być żyzna, przepuszczalna i mieć odczyn lekko zasadowy. Starania o wzrost ograniczają się do regularnego odchwaszczania i napowietrzania powierzchni ziemi, na której rośnie oraz do podlewania. Majeranek zakwita w początkach lata i utrzymuje niewielkie, białe kwiaty aż do pierwszych późnojesiennych przymrozków. I chociaż nie przeżywa zimy, jego smak towarzyszy nam podczas energetycznych, gorących posiłków przyrządzanych w zimowe przedpołudnia.

 

 

Doradca Dział Ogród

Dział Ogród

Powiązane artykuły

Maj w ogrodzie

Maj w ogrodzie
Maj to jeden z bardziej ekscytujących miesięcy w ogrodzie. Przynosi ze sobą mnóstwo nowych kwiatów, a za każdym razem, gdy wyjdziesz na ...
Czytaj więcej

Siła kiełkowania nasion – czym jest i jak ją sprawdzić?

Siła kiełkowania nasion – czym jest i jak ją sprawdzić?
Z pewnością nie raz zastanawialiśmy się, od czego zależy to, że z jednego opakowania wzejdą wszystkie wysiane nasiona, a z innego tylko połowa z nich....
Czytaj więcej

Sianie ziół – co musimy wiedzieć?

Sianie ziół – co musimy wiedzieć?
Świeże zioła to rzecz niezastąpiona w każdej kuchni. Nadają smak i aromat naszym potrawom, są zdrowe i pełne witamin. Z łatwością można je uprawiać sa...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena i komentarz dla:

Majeranek – uprawa i pielęgnacja