Produkty

Babka – dlaczego warto ją uprawiać?

Babka – dlaczego warto ją uprawiać?

Babka zwyczajna jest w naszym kraju bardzo rozpowszechniona i można ją spotkać praktycznie wszędzie – rośnie dziko wzdłuż dróg, na trawnikach, łąkach i w ogrodach. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę z tego, że jest ona ziołem o szeregu właściwości leczniczych.

Charakterystyka babki zwyczajnej babka zwyczajna

Doskonale znana nam babka zwyczajna, określana też jako szerokolistna i większa, jest byliną. Nie jest wysoka, zwykle osiąga 5-20 centymetrów. Zdecydowanie większe rozmiary ma natomiast sam kłos babki, który może osiągnąć nawet 50 centymetrów wysokości. Babka ma zielone, płaskie i owalne liście o wyraziście zarysowanym unerwieniu. Nerwy można łatwo zobaczyć, gdyż wystają one z ogonka liściowego na zewnątrz w formie białych i sztywnych nitek. Same liście są natomiast dosyć twarde i skórzaste.

Właściwości lecznicze babki

Na terenach uprawnych babka nie jest mile widzianym gościem i rolnicy podejmują działania, które mają na celu pozbycie się jej. Rosnąca dziko na łąkach czy przy drogach nikomu jednak nie przeszkadza, a my możemy skorzystać z jej właściwości. Liście babki zwyczajnej zawierają witaminy (A, C, K), kwasy organiczne (m.in. cytrynowy), sole mineralne (cynk, magnez, krzem i potas), pektyny i garbniki. Często babka kojarzy nam się wyłącznie z ziołem stosowanym w leczeniu odparzeń i wspomagającym gojenie się ran. Wynika to z faktu, iż babka ma właściwości antyzapalne. Zawarte są w niej również taniny, które wykazują działanie ściągające. Babka może być zatem stosowana do redukowania opuchnięć i stanów zapalnych. Hamuje krwawienia oraz pomaga w regeneracji zniszczonych tkanek. Możemy stosować ją także podczas przeziębienia – hamuje ona wydzielanie śluzu i ma właściwości wykrztuśne. Jest bardzo pożyteczna w leczeniu kataru, bólu gardła, zapalenia zatok czy migdałków oraz alergii – astmy, gorączki i kataru siennego. Babka pomaga także w chorobach żołądka, infekcjach jelit, zapaleniu pęcherza i cewki moczowej. Możemy ją także stosować u najmłodszych domowników, bowiem redukuje ona ból i podrażnienia, które spowodowane są kolką. Babka ma właściwości moczopędne, sprawdza się także w przypadkach nieżytu oraz biegunek.

Jak stosować babkę?napar z babki

Jeżeli w naszej okolicy nie rośnie babka lub po prostu nie chce nam się jej szukać, to możemy samodzielnie wyhodować ją w doniczce albo w ogrodzie. Dzięki temu, w razie problemów zdrowotnych, będziemy mieli babkę zawsze pod ręką. Głównym surowcem, który wykorzystujemy, są liście, jednak właściwości lecznice mają także nasiona. Często korzystamy z okładów z babki, których przygotowanie jest bardzo proste. Liście należy dokładnie umyć w ciepłej wodzie (jednak nie we wrzątku), a następnie zmiażdżyć i po prostu przykładać do rany. Liście babki zwyczajnej możemy wykorzystać także w innych postaciach: soku, nalewki, maści, płukanki oraz syropu. Z nasion możemy natomiast zrobić napar, który sprawdza się w  problemach żołądkowych. Jego przygotowanie nie należy do trudnych: łyżeczkę nasion wystarczy zalać szklanką gotującej się wody i po ochłodzeniu wypić, najlepiej przed snem.

Doradca Dział Ogród

Dział Ogród

Powiązane artykuły

Maj w ogrodzie

Maj w ogrodzie
Maj to jeden z bardziej ekscytujących miesięcy w ogrodzie. Przynosi ze sobą mnóstwo nowych kwiatów, a za każdym razem, gdy wyjdziesz na ...
Czytaj więcej

Siła kiełkowania nasion – czym jest i jak ją sprawdzić?

Siła kiełkowania nasion – czym jest i jak ją sprawdzić?
Z pewnością nie raz zastanawialiśmy się, od czego zależy to, że z jednego opakowania wzejdą wszystkie wysiane nasiona, a z innego tylko połowa z nich....
Czytaj więcej

Sianie ziół – co musimy wiedzieć?

Sianie ziół – co musimy wiedzieć?
Świeże zioła to rzecz niezastąpiona w każdej kuchni. Nadają smak i aromat naszym potrawom, są zdrowe i pełne witamin. Z łatwością można je uprawiać sa...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena
1 komentarz
27.11.2015
O, to nie wiedziałam. A teściowa zawsze babkę tępi jak chwast. U nas rośnie dużo, od teraz będę ją zostawiać. zioła są neisamowite

Ocena i komentarz dla:

Babka – dlaczego warto ją uprawiać?