Produkty

Burak

Łac. Beta

Burak

Burak, z łac. Beta, to roślina z rzędu goździkowców i rodziny szarłatowatych, występująca w obszarze basenu Morza Śródziemnego. W stanie naturalnym zajmuje tereny północnej Azji oraz południowej Europy, choć rozpowszechniona jest już na całym świecie. Wśród buraków można znaleźć zarówno rośliny jednoroczne, dwuletnie, jak i wieloletnie, a ich wysokość dochodzi do 2 m.

Kwiaty buraka są drobne, pojedyncze lub zebrane w kłosy, natomiast owoce są suche, jednonasienne i zrośnięte w tzw. kłębek. W Polsce uprawiany jest tylko burak zwyczajny, który charakteryzuje się zielono-czerwonawą barwą liści oraz fioletowo-czerwonym kolorem bulw. Burak zwyczajny najlepiej rośnie w miejscu dobrze nasłonecznionym, na neutralnej i próchniczej glebie nadającej się do uprawy warzyw. Nie lubi podłoża, które właśnie nawieziono obornikiem, dlatego dobrze uprawiać go na glebie, która rok wcześniej była tym sposobem kompostowana, a potem hodowano na niej ogórki czy też ziemniaki.

Rośliny posadzone np. w kwietniu należy nawozić w czerwcu roztworem mineralnym z azotem. Trzeba jednak pamiętać o odpowiedniej ilości nawozu, ponieważ nadmiar skutkuje zdecydowanie dłuższym okresem dojrzewania, gorszym smakiem oraz gromadzeniem się nawozu w korzeniach. Ponadto, buraki potrzebują dużej ilości magnezu, boru oraz potasu. Niedobór tych składników doprowadza do chorób liści, które objawiają się żółtą barwą, zgnilizną oraz obumarciem komórek. Innymi zagrożeniami dla rośliny są parch zwykły, mszyca i mątwik burakowy.

By ochronić buraki przed wspomnianymi niebezpieczeństwami, należy przestrzegać płodozmianu, eliminować chore części lub też całe rośliny oraz zachowywać dużą odległość od warzyw takich jak szpinak i szczaw. Pomimo faktu, iż buraki należą do roślin wodnistych i mają dobrze rozwinięty system korzeniowy, w suchych okresach konieczne jest ich podlewanie. Warzywo wysiewa się w okresie pomiędzy kwietniem a czerwcem, mając na uwadze jego wrażliwość na przymrozki. Rośnie ono średnio cztery miesiące, a przy zbiorze należy pamiętać, by nie uszkodzić korzenia.

Buraki mają ogromne właściwości odżywcze, gdyż zawierają minerały, witaminy z grupy P, B i C oraz białko i cukry. Dodatkowo, są idealne dla osób przebywających na diecie, a to dzięki dużej zawartości błonnika, a także kwasu cytrynowego i jabłkowego. Buraki są przede wszystkim hodowane na działkach lub plantacjach.