Produkty

Chrzan pospolity

Łac. Armoracia rusticana

Chrzan pospolity

Chrzan pospolity, z łac. Armoracia rusticana, to wieloletnia roślina należąca do rodziny kapustowatych. Jej naturalnym siedliskiem są tereny Europy i strefa klimatu umiarkowanego Azji. Chrzan pospolity można spotkać także na innych kontynentach – występuje na terenie Ameryki Północnej oraz w Nowej Zelandii.

Łacińska nazwa rośliny oznacza, że rośnie blisko morza. W polskich warunkach można ją jednak spotkać na terenie całego kraju, najczęściej w przydrożnych rowach oraz wilgotnych zaroślach. Chrzan pospolity jest także uważny za roślinę ruderalną, która pojawia się na terenach zmienionych przez człowieka.

Najbardziej charakterystyczną częścią chrzanu jest mięsisty korzeń o jasnożółtej barwie oraz intensywnym aromacie i ostrym smaku. Łodyga osiąga do 150 cm wysokości, jest ulistniona oraz rozgałęziona w górnej części. Jeśli chodzi o liście, chrzan posiada zarówno duże i jajowate, jak i środkowe pierzastodzielne czy górne lancetowate. Okres kwitnienia przypada na maj, czerwiec i lipiec – roślina wtedy tworzy groniaste kwiatostany złożone z drobnych i białych kwiatów.

Armoracia rusticana wyróżnia się łatwością uprawy. Często pojawia się samoistnie na polach i jest traktowana przez rolników jako uciążliwy i trudny do wytępienia chwast. Jakie warunki trzeba zapewnić roślinie do wzrostu? Chrzan będzie się ładnie rozwijał na glebach lekkich, spulchnionych oraz bogatych w próchnicę. Roślina lubi stanowiska umiarkowanie wilgotne, a także zacienione. Zbyt intensywne słońce, jak i nadmiar wody wpływają negatywnie na korzenie chrzanu, które pokrywają się wtedy żółtymi plamami. Roślina znakomicie zimuje w gruncie. W okolicach października następuje zbiór korzeni, które najlepiej przechowywać przesypane piaskiem.

Chrzan rozmnaża się poprzez sadzonki korzeniowe, które pobiera się z części bocznych rośliny. Sadzenie najlepiej wykonać w okresie wiosennym lub jesiennym.

Ostry smak korzenia chrzanu zyskał sobie wielu zwolenników, dlatego roślina jest wykorzystywana jako przyprawa i główny składnik popularnego sosu. Starty chrzan stanowi główny składnik staropolskiej ćwikły. Korzeń znalazł swoje zastosowanie także w ziołolecznictwie, dzięki bogatej zawartości witaminy A, C, B i E oraz licznym solom mineralnym. Jest uznawany za środek bakteriobójczy, stosuje się go także w leczeniu kaszlu lub chorób reumatycznych.