Produkty

Czarny bez, pigwa i pigwowiec – pyszne przetwory, które możemy z nich wykonać

Czarny bez, pigwa i pigwowiec – pyszne przetwory, które możemy z nich wykonać

Zimą z naszą odpornością bywa różnie. Dobre zwykle samopoczucie, kondycja i stan zdrowia pogarszają się wraz ze spadającą temperaturą na zewnątrz. Oczywiście na poprawę nastroju mamy różne metody. W tym artykule powiemy, jak przy udziale czarnego bzu, pigwy oraz pigwowca sprawić sobie wspaniałe przetwory, które osłodzą nam zimowe wieczory.

owoc pigwyKiedy pigwa, a kiedy pigwowiec

Te dwa gatunki są często mylone. Tymczasem, jeśli przyjrzymy się im bliżej, to szybko zauważymy pewne różnice. Pigwa zwykle osiąga dosyć duże rozmiary. Właściwie jest to drzewo, które posiada owoce zbliżone swoim wyglądem do gruszy. Pigwowiec to z kolei krzew, który zwykle zadziwia wyglądem swoich bardzo egzotycznych kwiatów. Owoce pigwowca, podobnie jak u pigwy, są w kolorze jasno złotym. Jedne i drugie charakteryzują się też kwaśnym smakiem, jaki wyczuwamy tuż po ich spróbowaniu. Uniemożliwia on ich spożycie w postaci surowej.

Najciekawszym elementem owoców pigwy oraz pigwowca jest towarzyszący im aromat oraz miąższ, który wypełniony jest witaminami A, C i B oraz minerałami potasu, wapnia, żelaza oraz miedzi.

Owoce obu roślin nie tylko działają wzmacniająco na organizm, ale również antyoksydacyjnie. Ze względu na wspomniane odczucie kwasowości pigwa oraz pigwowiec najlepiej smakują nam w postaci soków oraz powideł, które możemy dodać np. do herbaty.

Każdy, kto lubi słodycze, wie również, że z pigwy można wytworzyć smaczną marmoladę oraz galaretkę.

Czarny bez – najsilniejszy w walce z przeziębieniem

To prawda. Ta niepozornie wyglądająca roślina cieszy się ogromną renomą już od lat. W charakterystycznych zebranych w baldachy kwiatach mieszczą się takie witaminy jak A, C i B. Czarny bez to także źródło flawonoidów, kwasów fenolowych i organicznych oraz cukrów, pektyn, garbników oraz rutyny.

Bogate źródło witamin, jakim jest czarny bez, ma ogromny wpływ na nasz organizm. Roślina pozwala regulować pracę nerek, wpływa na trawienie, działa moczopędnie oraz poprawia elastyczność ścian naczyń włosowatych.

Dobra informacja dla wszystkich pań – czarny bez działa zbawiennie na wygląd skóry. Warto dodawać jego owoce np. do kąpieli.

Przygotowujemy konfitury:

czarny bezPigwa i pigwowiec

Rozpoczynamy od wypestkowania zebranych owoców. Kroimy je w niewielkie kawałki, a następnie wrzucamy do wrzątku. Gotujemy je około 30 minut, mieszając. Po upływie wskazanego czasu odcedzamy owoce i przelewamy na patelnie. Tam smażymy je z dodatkiem cukru aż zgęstnieją i nabiorą czerwonego koloru. Pigwa oraz pigwowiec są tak aromatyczne, że do ich konfitur nie trzeba dokładać już żadnych przypraw. Tak przygotowaną konfiturę przelewamy do słoiczków i dokręcamy dekielki.

Czarny bez

Z owoców tej rośliny możemy przygotować np. bardzo smaczny syrop. Do jego przyrządzenia potrzebujemy sporej ilości baldachów, najlepiej około 30-40 sztuk. Zalewamy je syropem z wody (1 l), cukru (1 kg) oraz plastrów cytryny. Aby syrop mógł nabrać smaku, odstawiamy zalewę na około 2 dni. Następnie filtrujemy syrop, gotujemy i wreszcie przelewamy do przygotowanych butelek.

Konfitury oraz syropy to tylko dwa przykłady na przetwory wykonane z czarnego bzu, pigwowca oraz pigwy. Przepisów na pyszne konfitury jest znacznie więcej. Używając podobnych składników, możemy bowiem przygotować marmoladę, galaretkę, nalewkę oraz soki.



Doradca Dział Ogród

Dział Ogród

Powiązane artykuły

Katalpa – egzotyczne drzewo do ogrodu

Katalpa – egzotyczne drzewo do ogrodu
Katalpa, zwana również surmią, to piękne drzewo ozdobne, które zdobi coraz więcej ogrodów w naszym kraju. Choć nie należy do bardzo popularnych roślin...
Czytaj więcej

Niewielkie drzewa do niewielkiego ogrodu

Niewielkie drzewa do niewielkiego ogrodu
Wazelina kojarzy nam się głównie z kosmetologią – jest substancją, którą dla poprawienia swojej urody zwykły wykorzystywać zwłaszcza panie. Tymc...
Czytaj więcej

Rośliny o ozdobnych owocach jesienią i zimą

Rośliny o ozdobnych owocach jesienią i zimą
Oprócz liści i kwiatów, dekoracyjne w ogrodzie potrafią być także owoce. Dzięki nim mimo jesieni, a potem zimy nasza działka może być kolorowa i inter...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena i komentarz dla:

Czarny bez, pigwa i pigwowiec – pyszne przetwory, które możemy z nich wykonać