Encyklopedia roślin: Rośliny warzywne
Arbuz
Arbuz, z łac. Citrullus, wywodzi się z rodziny dyniowatych. Pochodzi z rejonu Afryki Południowej, ale jest także uprawiany na obszarach o...
Czytaj więcejBatat
Batat, z łac. Ipomoea batatas, zwany również wilcem ziemniaczanym czy słodkim ziemniakiem, należy do rodziny powojowatych. Pochodzi z Ameryki...
Czytaj więcejBób
Bób, z łac. Vicia faba, jest przedstawicielem rodziny bobowatych. Pochodzi z rejonów śródziemnomorskich i bliskowschodnich, gdzie już w...
Czytaj więcejBrokuł
Brokuł, z łac. Brassica oleracea L. var. italica Plenck, inaczej kapusta szparagowa, to jednoroczna roślina z rodziny kapustowatych. Pochodzi z...
Czytaj więcejBrukiew
Brukiew, z łac. Brassica napus var. napobrassica, inaczej karpiel, to roślina dwuletnia z rodziny kapustowatych, będąca odmianą kapusty rzepak....
Czytaj więcejBrukselka
Brukselka, z łac. Brassica oleracea L. var. gemmifera, to roślina dwuletnia, pochodząca z rodziny kapustowatych. Brukselka prawdopodobnie...
Czytaj więcejBurak
Burak, z łac. Beta, to roślina z rzędu goździkowców i rodziny szarłatowatych, występująca w obszarze basenu Morza Śródziemnego. W stanie...
Czytaj więcejCebula
Cebula, z łac. Allium cepa, to warzywo z rzędu szparagowców i rodziny amarylkowatych. Jest ona jedną z najstarszych roślin uprawnych i...
Czytaj więcejChobot bulwiasty
Chobot bulwiasty, z łac. Apios americana, należy do rodziny motylkowatych. W naturze występuje w Ameryce Północnej, gdzie porasta wilgotne...
Czytaj więcejChrzan pospolity
Chrzan pospolity, z łac. Armoracia rusticana, to wieloletnia roślina należąca do rodziny kapustowatych. Jej naturalnym siedliskiem są tereny...
Czytaj więcejCiecierzyca
Ciecierzyca, z łac. Cicer arietinum, to roślina należąca do rodziny bobowatych. Spośród kilkudziesięciu gatunków przedstawicielem typowym jest...
Czytaj więcejCukinia
Cukinia, z łac. Cucurbita pepo var. Giromontina, to odmiana dyni zwyczajnej z rodziny dyniowatych. Roślina pochodzi z Włoch, a w Polsce jest...
Czytaj więcejCykoria
Cykoria, z łac. Cichorium, to liczący zaledwie kilka odmian gatunek roślin owadopylnych z rodziny astrowatych. Pochodzi z krajów Europy, Afryki...
Czytaj więcejCzosnek
Czosnek, z łac. Allium, to liczna (kilkaset odmian) grupa roślin amarylkowatych. Rośliny te występują od Ameryki Północnej, przez Europę aż po...
Czytaj więcej
Dział: Ogród

Warzywa są pyszne i zdrowe! Zobacz, jak uprawiać rośliny warzywne
Rośliny warzywne to apetyczny dział Encyklopedii roślin. W tej kategorii znajdziesz praktyczne informacje na temat pochodzenia, uprawy i zastosowania warzyw. Poznaj bliżej rośliny, które codziennie goszczą na Twoim talerzu, a także mniej znane warzywa, które możesz hodować w swoim ogródku.
Warzywa to rośliny, które w części lub w całości stanowią pokarm człowieka. Można je spożywać na surowo lub po obróbce termicznej – po ugotowaniu, usmażeniu czy upieczeniu. W zależności od odmiany, zjeść można korzenie, bulwy, łodygi, liście lub owoce. Aby łatwiej było Ci odszukać interesujące Cię warzywo, uszeregowaliśmy je alfabetycznie. Roślinę warzywną możesz też znaleźć, wpisując jej nazwę łacińską w pole naszej wyszukiwarki. Wejdź do świata pysznych roślin.
Uprawa warzyw – to nie takie trudne
Uprawa warzyw w ogrodzie nie jest najłatwiejsza, ale po poznaniu kilku wskazówek i porad pielęgnacyjnych, okazuje się, że nie jest to zadanie trudne. Warzywa potrzebują kawałka ziemi – przydomowy ogródek to przecież świetne miejsce do uprawy czosnku, papryki czy fasoli. Jeśli marzy Ci się ekologiczna uprawa warzyw, ale nie masz swojego ogródka, to nic straconego. Możesz uprawiać warzywa na balkonie. Co można zasadzić w doniczce na parapecie? Na przykład pomidory na balkonie rosną całkiem nieźle – dowiedz się, kiedy siać warzywa i jakie warunki im zapewnić, aby zebrać bujne plony.
Arbuz – warzywo czy owoc?
Każde hasło z Encyklopedii roślin zawiera praktyczne wskazówki na temat uprawy warzyw, a także ciekawe informacje dotyczące ich pochodzenia i zastosowania. Dzięki temu dowiesz się, czy pomidor jest owocem czy warzywem i na jakie szkodniki narażone są ogórki. Przeczytasz, jak uprawiać jarmuż i kiedy go zbierać, aby był najsmaczniejszy. Poznasz właściwości odżywcze zielonych warzyw, a także nowe odmiany warzyw, które dopiero zyskują popularność w naszym kraju.
Popularne i mniej znane warzywa
W dziale warzywnym naszej Encyklopedii zgromadziliśmy rośliny od wieków uprawianie na polskich ziemiach i te mniej popularne. Nie zabrakło w niej cebuli, ziemniaka i buraka, ale swoje miejsce znalazły też modne warzywa, takie jak cykoria, roszponka czy topinambur. Warto zapoznać się też z mało znanymi roślinami warzywnymi – tropikalną okrą, do niedawna zapomnianą w polskiej kuchni skorzonerą czy marantą trzcinową, z której uzyskuje się bezglutenową mączkę do zagęszczania potraw.
Po lekturze haseł z przyjemnością (i łatwością!) posadzisz w swoim ogródku smaczne i zdrowe warzywa.