Produkty

Encyklopedia roślin: Rośliny warzywne

Daikon

Daikon, z łac. Raphanus sativus longipinnatus, to kultywar rzodkiewki należący do rodziny kapustowatych. Pochodzi z Azji. Znana także jako...

Czytaj więcej

Dynia

Dynia, z łac. Cucurbita, to roślina jednoroczna z rodziny dyniowatych. Już tysiące lat temu jej walory doceniali starożytni Majowie. Obecnie...

Czytaj więcej

Endywia

Endywia, z łac. Cichorium endivia, to gatunek należący do rodziny astrowatych. Wywodzi się z rejonów Azji Zachodniej oraz z wybrzeży Morza...

Czytaj więcej

Fasola

Fasola, z łac. Phaseolus, to bylina jednoroczna należąca do rodziny bobowatych Fabaceae, naturalnie występująca w Ameryce Południowej i...

Czytaj więcej

Fasola mung

Fasola mung, z łac. Vigna radiata, to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny bobowatych, potocznie zwany fasolą złotą ze względu na żółty. ...

Czytaj więcej

Fistaszki

Fistaszki, z łac. Arachis hypogaea, inaczej orzechy ziemne lub arachidowe, to owoce orzachy podziemnej, jednorocznej rośliny z rodziny...

Czytaj więcej

Gorczyca

Gorczyca, z łac. Sinapis, to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych. Naturalnie występuje na terenach Afryki Północnej, Europy...

Czytaj więcej

Groch

Groch, z łac. Pisum, to roślina jednoroczna należąca do rodziny bobowatych. Groch występuje w stanie dzikim w rejonach południowo-zachodniej...

Czytaj więcej

Habanero

Habanero, z łac. Capsicum chinense, to gatunek papryki należący do rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej. Habanero jest krzewem...

Czytaj więcej

Jarmuż

Jarmuż, z łac. Brassica oleracea var. sabellica, jest rośliną dwuletnią z rodziny kapustowatych. Pochodzi z Europy Środkowej, gdzie gościł na...

Czytaj więcej
Doradca Dział Ogród
Doradca

Dział: Ogród

Doradca Dział Ogród

Warzywa są pyszne i zdrowe! Zobacz, jak uprawiać rośliny warzywne

Rośliny warzywne to apetyczny dział Encyklopedii roślin. W tej kategorii znajdziesz praktyczne informacje na temat pochodzenia, uprawy i zastosowania warzyw. Poznaj bliżej rośliny, które codziennie goszczą na Twoim talerzu, a także mniej znane warzywa, które możesz hodować w swoim ogródku.

Warzywa to rośliny, które w części lub w całości stanowią pokarm człowieka. Można je spożywać na surowo lub po obróbce termicznej – po ugotowaniu, usmażeniu czy upieczeniu. W zależności od odmiany, zjeść można korzenie, bulwy, łodygi, liście lub owoce. Aby łatwiej było Ci odszukać interesujące Cię warzywo, uszeregowaliśmy je alfabetycznie. Roślinę warzywną możesz też znaleźć, wpisując jej nazwę łacińską w pole naszej wyszukiwarki. Wejdź do świata pysznych roślin.

Uprawa warzyw – to nie takie trudne

Uprawa warzyw w ogrodzie nie jest najłatwiejsza, ale po poznaniu kilku wskazówek i porad pielęgnacyjnych, okazuje się, że nie jest to zadanie trudne. Warzywa potrzebują kawałka ziemi – przydomowy ogródek to przecież świetne miejsce do uprawy czosnku, papryki czy fasoli. Jeśli marzy Ci się ekologiczna uprawa warzyw, ale nie masz swojego ogródka, to nic straconego. Możesz uprawiać warzywa na balkonie. Co można zasadzić w doniczce na parapecie? Na przykład pomidory na balkonie rosną całkiem nieźle – dowiedz się, kiedy siać warzywa i jakie warunki im zapewnić, aby zebrać bujne plony.

Arbuz – warzywo czy owoc?

Każde hasło z Encyklopedii roślin zawiera praktyczne wskazówki na temat uprawy warzyw, a także ciekawe informacje dotyczące ich pochodzenia i zastosowania. Dzięki temu dowiesz się, czy pomidor jest owocem czy warzywem i na jakie szkodniki narażone są ogórki. Przeczytasz, jak uprawiać jarmuż i kiedy go zbierać, aby był najsmaczniejszy. Poznasz właściwości odżywcze zielonych warzyw, a także nowe odmiany warzyw, które dopiero zyskują popularność w naszym kraju.

Popularne i mniej znane warzywa

W dziale warzywnym naszej Encyklopedii zgromadziliśmy rośliny od wieków uprawianie na polskich ziemiach i te mniej popularne. Nie zabrakło w niej cebuli, ziemniaka i buraka, ale swoje miejsce znalazły też modne warzywa, takie jak cykoria, roszponka czy topinambur. Warto zapoznać się też z mało znanymi roślinami warzywnymi – tropikalną okrą, do niedawna zapomnianą w polskiej kuchni skorzonerą czy marantą trzcinową, z której uzyskuje się bezglutenową mączkę do zagęszczania potraw.

Po lekturze haseł z przyjemnością (i łatwością!) posadzisz w swoim ogródku smaczne i zdrowe warzywa.