Encyklopedia roślin: Rośliny warzywne
Kabaczek Cucurbita pepo
Kabaczek, z łac. Cucurbita pepo var. giromontiina, jest rośliną jednoroczną z rodziny dyniowatych, której naturalnym środowiskiem są rejony...
Czytaj więcejKalafior
Kalafior, z łac. Brassica oleracea var. botrytis, to roślina jednoroczna z rodziny kapustowatych o niejednoznacznym pochodzeniu. Do Polski...
Czytaj więcejKalarepa
Kalarepa, z łac. Brassica oleracea var. gongylodes L. to warzywo z rodziny kapustowatych. Pochodzi z Europy, a dokładniej z jej północnych...
Czytaj więcejKapar ciernisty
Kapar ciernisty, z łac. Capparis spinosa, przynależy do rodziny kaparowatych. Pochodzi z Azji. Obecnie występuje w większości miejsc na ziemi,...
Czytaj więcejKapusta biała
Kapusta biała, z łac. Brassica oleracea var. capitata, należy do rodziny kapustowatych. Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnomorskiego i obszarów...
Czytaj więcejKapusta czerwona
Kapusta czerwona, z łac. Brassica oleracea var. capitata wywodzi się z rodziny kapustowatych. Roślina pochodzi z rejonu wybrzeża Morza...
Czytaj więcejKapusta pekińska
Kapusta pekińska, z łac. Brassica rapa L. subsp. pekinensis, należy do rodziny kapustowatych. Krajem jej pochodzenie są Chiny. W miarę upływu...
Czytaj więcejKapusta włoska
Kapusta włoska, z łac. Brassica oleracea var. sabauda, przynależy do rodziny kapustowatych. Pochodzi z północnego obszaru Włoch. Obecnie...
Czytaj więcejKarczoch
Karczoch, z łac. Cynara scolymus, to wieloletnia roślina zielna z rodziny astrowatych (Asteraceae), pochodząca z rejonów Morza Śródziemnego i...
Czytaj więcejKiwano
Kiwano, z łac. Cucumis metuliferus, zwane również ogórkiem kolczastym lub afrykańskim, jest rośliną jednoroczną z rodziny dyniowatych o...
Czytaj więcejKukurydza
Kukurydza, z łac. Zea, to roślina jednoroczna z rodziny wiechlinowatych. Znana jest już od czasów starożytnych, w których Majowie wierzyli, że...
Czytaj więcej
Dział: Ogród

Warzywa są pyszne i zdrowe! Zobacz, jak uprawiać rośliny warzywne
Rośliny warzywne to apetyczny dział Encyklopedii roślin. W tej kategorii znajdziesz praktyczne informacje na temat pochodzenia, uprawy i zastosowania warzyw. Poznaj bliżej rośliny, które codziennie goszczą na Twoim talerzu, a także mniej znane warzywa, które możesz hodować w swoim ogródku.
Warzywa to rośliny, które w części lub w całości stanowią pokarm człowieka. Można je spożywać na surowo lub po obróbce termicznej – po ugotowaniu, usmażeniu czy upieczeniu. W zależności od odmiany, zjeść można korzenie, bulwy, łodygi, liście lub owoce. Aby łatwiej było Ci odszukać interesujące Cię warzywo, uszeregowaliśmy je alfabetycznie. Roślinę warzywną możesz też znaleźć, wpisując jej nazwę łacińską w pole naszej wyszukiwarki. Wejdź do świata pysznych roślin.
Uprawa warzyw – to nie takie trudne
Uprawa warzyw w ogrodzie nie jest najłatwiejsza, ale po poznaniu kilku wskazówek i porad pielęgnacyjnych, okazuje się, że nie jest to zadanie trudne. Warzywa potrzebują kawałka ziemi – przydomowy ogródek to przecież świetne miejsce do uprawy czosnku, papryki czy fasoli. Jeśli marzy Ci się ekologiczna uprawa warzyw, ale nie masz swojego ogródka, to nic straconego. Możesz uprawiać warzywa na balkonie. Co można zasadzić w doniczce na parapecie? Na przykład pomidory na balkonie rosną całkiem nieźle – dowiedz się, kiedy siać warzywa i jakie warunki im zapewnić, aby zebrać bujne plony.
Arbuz – warzywo czy owoc?
Każde hasło z Encyklopedii roślin zawiera praktyczne wskazówki na temat uprawy warzyw, a także ciekawe informacje dotyczące ich pochodzenia i zastosowania. Dzięki temu dowiesz się, czy pomidor jest owocem czy warzywem i na jakie szkodniki narażone są ogórki. Przeczytasz, jak uprawiać jarmuż i kiedy go zbierać, aby był najsmaczniejszy. Poznasz właściwości odżywcze zielonych warzyw, a także nowe odmiany warzyw, które dopiero zyskują popularność w naszym kraju.
Popularne i mniej znane warzywa
W dziale warzywnym naszej Encyklopedii zgromadziliśmy rośliny od wieków uprawianie na polskich ziemiach i te mniej popularne. Nie zabrakło w niej cebuli, ziemniaka i buraka, ale swoje miejsce znalazły też modne warzywa, takie jak cykoria, roszponka czy topinambur. Warto zapoznać się też z mało znanymi roślinami warzywnymi – tropikalną okrą, do niedawna zapomnianą w polskiej kuchni skorzonerą czy marantą trzcinową, z której uzyskuje się bezglutenową mączkę do zagęszczania potraw.
Po lekturze haseł z przyjemnością (i łatwością!) posadzisz w swoim ogródku smaczne i zdrowe warzywa.