Produkty

Encyklopedia roślin: Rośliny warzywne

Rabarbar

Rabarbar, z łac. Rheum, to wieloletnia roślina z rodziny rdestowatych, która pochodzi z obszaru Azji o umiarkowanym i subtropikalnym klimacie....

Czytaj więcej

Roszponka

Roszponka, a dokładniej roszponka warzywna, z łac. Valerianella locusta, to jednoroczna roślina warzywna, która należy do rodziny kozłkowatych....

Czytaj więcej

Rukiew wodna

Rukiew wodna, z łac. Nasturtium officinale, zwana również rzeżuchą wodną, to gatunek rośliny z rodziny kapustowatych. Pochodzi ona z Europy i...

Czytaj więcej

Rukola

Rukola to bardziej popularna nazwa rokietty siewnej, z łac. Eruca vesicaria, znanej od starożytności rośliny jednorocznej z rodziny...

Czytaj więcej

Rzepa

Rzepa to popularna nazwa kapusty właściwej typowej, z łac. Brassica rapa subsp. rapa, rośliny dwuletniej z rodziny kapustowatych. Jej...

Czytaj więcej

Rzeżucha Lepidium sativum

Rzeżucha to zwyczajowa nazwa pieprzycy siewnej, z łac. Lepidium sativum, rośliny jednorocznej z rodziny kapustowatych. Pochodzi z rejonów...

Czytaj więcej

Rzodkiew

Rzodkiew, z łac. Raphanus, to roślina jednoroczna lub dwuletnia z rodziny kapustowatych. Pochodzi z obszarów śródziemnomorskich, a w Polsce...

Czytaj więcej

Rzodkiewka

Rzodkiewka, z łac. Raphanus sativus var. sativus, to odmiana rzodkwi zwyczajnej z rodziny kapustowatych. Była uprawiana już w starożytnym...

Czytaj więcej
Doradca

Dział: Ogród

Warzywa są pyszne i zdrowe! Zobacz, jak uprawiać rośliny warzywne

Rośliny warzywne to apetyczny dział Encyklopedii roślin. W tej kategorii znajdziesz praktyczne informacje na temat pochodzenia, uprawy i zastosowania warzyw. Poznaj bliżej rośliny, które codziennie goszczą na Twoim talerzu, a także mniej znane warzywa, które możesz hodować w swoim ogródku.

Warzywa to rośliny, które w części lub w całości stanowią pokarm człowieka. Można je spożywać na surowo lub po obróbce termicznej – po ugotowaniu, usmażeniu czy upieczeniu. W zależności od odmiany, zjeść można korzenie, bulwy, łodygi, liście lub owoce. Aby łatwiej było Ci odszukać interesujące Cię warzywo, uszeregowaliśmy je alfabetycznie. Roślinę warzywną możesz też znaleźć, wpisując jej nazwę łacińską w pole naszej wyszukiwarki. Wejdź do świata pysznych roślin.

Uprawa warzyw – to nie takie trudne

Uprawa warzyw w ogrodzie nie jest najłatwiejsza, ale po poznaniu kilku wskazówek i porad pielęgnacyjnych, okazuje się, że nie jest to zadanie trudne. Warzywa potrzebują kawałka ziemi – przydomowy ogródek to przecież świetne miejsce do uprawy czosnku, papryki czy fasoli. Jeśli marzy Ci się ekologiczna uprawa warzyw, ale nie masz swojego ogródka, to nic straconego. Możesz uprawiać warzywa na balkonie. Co można zasadzić w doniczce na parapecie? Na przykład pomidory na balkonie rosną całkiem nieźle – dowiedz się, kiedy siać warzywa i jakie warunki im zapewnić, aby zebrać bujne plony.

Arbuz – warzywo czy owoc?

Każde hasło z Encyklopedii roślin zawiera praktyczne wskazówki na temat uprawy warzyw, a także ciekawe informacje dotyczące ich pochodzenia i zastosowania. Dzięki temu dowiesz się, czy pomidor jest owocem czy warzywem i na jakie szkodniki narażone są ogórki. Przeczytasz, jak uprawiać jarmuż i kiedy go zbierać, aby był najsmaczniejszy. Poznasz właściwości odżywcze zielonych warzyw, a także nowe odmiany warzyw, które dopiero zyskują popularność w naszym kraju.

Popularne i mniej znane warzywa

W dziale warzywnym naszej Encyklopedii zgromadziliśmy rośliny od wieków uprawianie na polskich ziemiach i te mniej popularne. Nie zabrakło w niej cebuli, ziemniaka i buraka, ale swoje miejsce znalazły też modne warzywa, takie jak cykoria, roszponka czy topinambur. Warto zapoznać się też z mało znanymi roślinami warzywnymi – tropikalną okrą, do niedawna zapomnianą w polskiej kuchni skorzonerą czy marantą trzcinową, z której uzyskuje się bezglutenową mączkę do zagęszczania potraw.

Po lekturze haseł z przyjemnością (i łatwością!) posadzisz w swoim ogródku smaczne i zdrowe warzywa.