Założenie ogrodu warzywnego w najbliższych okolicach tarasu prowadzącego do ogrodu sprawi, że na naszych stołach zagoszczą samodzielnie wyhodowane warzywa jako składniki pożywnych i smacznych potraw. Zyska dzięki temu jakość naszej kuchni, a także zdrowie wszystkich domowników.
Aby jednak przez cały rok korzystać z zasobów naszego warzywniaka, potrzeba wielu starań. Już samo przygotowanie są czaso- i pracochłonne: od umiejętnego zaplanowania rozmieszczenia poszczególnych roślin z wytyczeniem grządek i ścieżek, przez wzbogacenie gleby nawozem (uniwersalnym), aż po siew do gruntu, z rozsady lub przez rozmnożenie wegetatywne. Na tym nie koniec, ponieważ o jakość wzrostu warzyw dbamy sukcesywnie, wykonując następujące czynności:
- spulchnianie gleby – jest szczególnie ważne w przypadku młodych roślin, które potrzebują napowietrzonej, pulchnej ziemi, z której odparowuje woda – jeśli bryła ziemi jest zbita, jest to znacznie utrudnione, podobnie jak wnikanie wilgoci w głąb – woda spływa po powierzchni i gromadzi się na ścieżkach,
- podlewanie – dostarczanie roślinom wody jest niezbędne do ich prawidłowego wzrostu. Do tego celu warto użyć naczyń ręcznych, a nie węża ogrodowego, którego przewód doprowadzający wodę ciągnięty po ziemi może uszkodzić młode pędy. Zasilanie warzyw w wodę można przeprowadzać rano, kierując strumień bezpośrednio na glebę – słońce nie będzie skupiać swoich promieni na kroplach na liściach, działając na nie niczym soczewka skupiająca światło, co nie będzie skutkować poparzeniem liści,
- odchwaszczanie – można je wykonywać wraz ze spulchnianiem, ponieważ w czasie tego ostatniego mamy dostęp do płytko umiejscowionych systemów korzeniowych chwastów, które usuwamy. Dzięki temu nasze rośliny pozbawiamy konkurencji w dbaniu o swobodne pobieranie składników odżywczych, a także rywalizowania o dostęp do promieni słonecznych w fazie wzrostu,
- ochrona przed przymrozkami – ponieważ niektóre z warzyw są obecne w naszym ogrodzie już w maju, warto je ochronić przed sporadycznie występującymi jeszcze wtedy przymrozkami – pomocą służy nam tutaj agrowłóknina, którą przykrywamy grządki i nieznacznie obciążamy kamieniami lub cegłami, to znacznie bardziej skuteczne działanie od na przykład osypywania przed nastaniem przymrozków roślin ziemią,
- ochrona przed szkodnikami – nasze warzywa to smakowite kąski nie tylko dla nas, ale i ślimaków, owadów i ptaków, z tego względu nie należy pozwalać im zadomowić się w naszym ogrodzie. W tym celu stosujemy odstraszacze, zapory (osłony), środki ochrony roślin. Ponieważ często warzywniak sąsiaduje z trawnikiem, warto go często przycinać, w przeciwnym razie sąsiadami naszych roślin uprawnych będą ślimaki lubiące przebywać na długich źdźbłach,
- podpieranie – jest konieczne w przypadku warzyw takich jak pomidory wiotkołodygowe lub fasola – za pomocą palików nie tylko umożliwimy im prawidłowe warunki do szybkiego wzrostu, ale i zadbamy o właściwe nasłonecznienie,
- ogławianie i przerywanie siewek – ponieważ zbyt gęsto rosnące rośliny nie wydadzą okazałego plonu, siewki poddaje się przerywaniu, co dotyczy na przykład buraków ćwikłowych i cebuli. Ogławianie dotyczy z kolei zbyt dużej ilości pędów – wybieramy z nich najwartościowsze i te pozostawiamy na łodydze, natomiast pozostałe usuwamy. Dzięki temu nie tylko ograniczymy nadmierny wzrost pędów, ale przyczynimy się do bardziej okazałych zbiorów.
Pamiętajmy, aby planując zasadzenie warzywniaka, w kolejnym sezonie ponownie zadbać o jakość gleby i zaplanować jego zawartość gatunkową z uwzględnieniem płodozmianu, co nie będzie skutkować wyjałowieniem gleby, a co za tym idzie – zmniejszeniem plonów.