Do roślin strączkowych z rodziny motylkowatych, które najczęściej wysiewamy w przydomowych ogródkach, należy fasola szparagowa (zielona, żółta), fasola tyczna, karłowa, groch zwyczajny (siewny), groszek cukrowy i bób. Warzywa te są zbyt wymagające w uprawie, a do tego stanowią również doskonały przedplon dla roślin innych gatunków.
Zasady uprawy warzyw strączkowych
Wysiew nasion – nasiona roślin strączkowych są dosyć duże. Wysiewamy je zawsze bezpośrednio do gleby, w docelowe miejsce uprawy. Bób oraz groch znoszą niższe temperatury, dlatego mogą zostać wysiane już na przełomie marca i kwietnia – do zakiełkowania wystarczy im temperatura w granicach 2-4 stopni Celsjusza. Fasola natomiast jest rośliną ciepłolubną i do wykiełkowania potrzebuje wyższych temperatur (ok. 11 stopni Celsjusza), dlatego też czas jej wysiewu przypada na drugą połowę maja.
Płodozmian – chociaż rośliny motylkowe nie wymagają szczególnego przedplonu, powinniśmy unikać sadzenia ich w miejscu, gdzie wcześniej rosła marchew i pietruszka. Nie sadzimy ich również na tym samym stanowisku, na którym w zeszłym sezonie rosły inne rośliny motylkowe.
Światło, woda – rośliny strączkowe wymagają dość dużo światła, bowiem zbytnie zacienienie negatywnie wpływa na liczbę ich kwiatów oraz plon. Jest to szczególnie ważne w przypadku preferującej cieplejsze warunki fasoli. Ważne jest również utrzymywanie stałego poziomu wilgotności gleby podczas całego okresu uprawy tych warzyw. Ma to wyjątkowe znaczenie w momencie związywania strąków oraz ich wzrostu – w przypadku bobu oraz grochu niedobór wody skutkuje zbyt wczesnym dojrzewaniem nasion. Jeśli chodzi o fasolę szparagową, przesuszenie może skutkować włóknistością łupin nasiennych.
Gleba i nawożenie – rośliny strączkowe preferują glebę żyzną oraz próchniczą, ważne także, by nie miała ona odczynu kwaśnego. Nie musimy zasilać ich nawozami azotowymi, ponieważ wchodzą one w symbiozę z bakteriami brodawkowymi, które wiążą azot z powietrza znajdującego się w glebie. Pamiętajmy jednak, by glebę ubogą w inne pierwiastki wzbogacać wieloskładnikowymi nawozami, które zasilą ją w potrzebne roślinom strączkowym substancje.
Pielęgnacja – poza wspomnianymi czynnikami wpływającymi na uprawę roślin strączkowych, nie posiadają one szczególnych wymagań. Pamiętajmy, by odmianom tycznym zapewnić właściwe podpory. Ważne jest także regularne odchwaszczanie upraw oraz spulchnianie ziemi w pobliżu roślin.
Zakup nasion – w sklepach ogrodniczych już na początku roku, nawet w styczniu, pojawiają się gotowe do zasiewu nasiona. Zwracajmy uwagę na ich opakowania– czy są szczelne i nieuszkodzone. Na nich również znajdziemy informacje o cechach charakterystycznych danej rośliny, okresie jej sadzenia, zbioru i warunków, jakich wymaga, by zdrowo rosnąć i wydać plon.