Rodzaje sadzonek
Wśród sadzonek, które znajdziemy na rynku lub które możemy sami wyhodować, znajdują się sadzonki krzewów owocowych, drzew owocowych, drzew i krzewów ozdobnych oraz warzyw. Niektóre z nich wsadzimy do ziemi wiosną, a niektóre jesienią. W sklepach dostępne są sadzonki z odsłoniętym systemem korzeniowym, balotowane, czyli z systemem korzeniowym ukrytym w ziemi i owiniętym tkaniną, oraz w pojemnikach. Sadzonki kupujemy zarówno do uprawy w gruncie, jak i w donicach – w tym wypadku możemy sadzić je przez okrągły rok. Może się jednak zdarzyć, że mimo naszych starań nie osiągniemy zamierzonego sukcesu i nasza roślina nie przyjmie się. Przyczyn może być wiele, a jedną z nich może być niska jakość wsadzonej do ziemi sadzonki.
Wyznaczniki sadzonek dobrej jakości
Odpowiednie sadzonki powinni wyróżniać się kilkoma cechami, które pozwolą ocenić ich stan oraz zdrowie. Oto na co powinniśmy zwrócić uwagę, kiedy wybieramy sadzonki roślin.
Przede wszystkim oceniamy ogólny stan rośliny. Jej zewnętrzne części nie mogą być wysuszone ani uszkodzone. Materiał roślinny dyskwalifikują również wszelkie objawy porażenia chorobami bądź obecności szkodników. Spośród wszystkich sadzonek należy wybierać okazy proporcjonalnie rozwinięte i młode – łatwiej się przyjmują i poddają formowaniu niż rośliny starsze.
W przypadku drzew i krzewów musimy ocenić stan systemu korzeniowego. Trudniej rozeznać się w sytuacji, gdy mamy do czynienia z sadzonkami balotowymi lub w pojemnikach. W takim wypadku sprawdzamy, czy bryła ziemi i korzenie nie są przesuszone i nie rozpadają się, oraz czy nie przerastają przez otwory na dnie pojemnika. System korzeniowy powinien być dobrze uformowany, a korona małego drzewka gęsta, o silnych gałęziach.
Pamiętajmy, że jeśli chodzi o sadzonki drzew i krzewów owocowych, muszą one spełniać wymogi określające ich wysokość i obwód pnia. Większość popularnych drzew owocowych powinna mieć nie mniej niż 120 cm wysokości (śliwy i morele minimum 140 cm), pień o grubości co najmniej 12 mm (śliwy i czereśnie 14 mm, a morele oraz brzoskwinie – 15 mm). Każda sadzonka tego typu powinna posiadać również cztery korzenie. Jeżeli warunki te zostały spełnione możemy mieć pewność, że rośliny są najwyższej jakości.
W przypadku kwiatów zwracamy uwagę także na kondycję pędów i liści. Wybieramy te rośliny, które są najbardziej rozkrzewione, mają wiele pędów i pąków.
Zdrowe i silne pędy, dorodne liście i korzenie to także wyznaczniki dobrych sadzonek warzyw i owoców.
Co dyskwalifikuje sadzonkę
Jeżeli sadzonka, którą wybraliśmy do dalszej uprawy, odznacza się choć jedną z poniższych cech, lepiej zrezygnować z jej kupna i wymienić ją na inną:
- uszkodzony lub przesuszony system korzeniowy,
- uszkodzone lub przesuszone części nadziemne,
- nieliczne pędy lub pąki,
- mniejszy rozmiar od pozostałych sadzonek,
- widoczne objawy obecności szkodników, np. zauważalne gołym okiem owady, żółknące i opadające liście, zdeformowane liście i pędy, nadgryzione liście i pąki, pajęczyna, tarczki lub kłaczki przypominające watę obecne na liściach,
- widoczne objawy zainfekowania chorobą – należą do nich np. okrągłe żółte plamy na liściach, wodniste, brązowe plamy, pstre przebarwienia, biały nalot, wodniste plamy u podstawy pędu.