Wiosenna ochrona roślin
Mniej zaprawieni ogrodnicy często zapominają o wiosennych opryskach. Zdarza się, że prace w ogrodzie zaczynamy dopiero wtedy, gdy rośliny zaczynają się już zielenić, a na niebie pojawia się piękne słońce. Przed różnego rodzaju szkodnikami i chorobami chronią jednak opryski wczesnowiosenne, które należy wykonać jeszcze przed pojawieniem się pierwszych liści. Mają także duży wpływ na prawidłowy rozwój roślin, ich kondycję oraz obfitość owocowania. Pamiętać należy przede wszystkim o ochronie drzewek owocowych. Bez oprysku są one narażone na choroby grzybowe: torbiel śliwy, kędzierzawość liści brzoskwini, raka bakteryjnego, moniliozę leszczyny, zgniliznę brunatną. Szczególnie groźna jest zaraza ogniowa, która może przenieść się nawet z sąsiednich ogrodów. Objawia się ona masowym więdnięciem liści i pędów, co z kolei skutkuje obumieraniem drzew.
Termin oprysku
Wiosenne opryski należy wykonać przed rozwinięciem się pierwszych pąków. Dokładny termin uzależniony jest jednak od kilku czynników. Przede wszystkim warto skorzystać z Internetowego systemu sygnalizacji agrofagów, który został przygotowany przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Znajdziemy tam listę agrofagów wraz z orientacyjną datą ich wystąpienia i sposobami zwalczania. System aktualizowany jest codziennie, dużym ułatwieniem jest także podział na powiaty. Większość oprysków wykonuje się od końca lutego do końca marca. Bardzo ważne są także panujące na zewnątrz warunki. Aby oprysk był skuteczny, należy wykonać go w dodatniej temperaturze (najlepiej powyżej 7⁰C), kiedy na zewnątrz jest bezwietrznie.
Jakich środków użyć?
Do oprysków najczęściej wykorzystujemy chemiczne preparaty grzybobójcze i owadobójcze. Są one bardzo skuteczne, jednak zwracając coraz większą uwagę na ekologię naszych upraw, warto rozważyć użycie naturalnych środków. Skorzystać możemy z preparatów olejowych, które można stosować do wszystkich roślin. Tworzą one nieprzepuszczalną warstwę, która odcina owadom dostęp do tlenu. Skuteczne są także wyciągi z pokrzywy, które możemy przygotować samodzielnie. Pokrzywę można pokroić lub pociąć sekatorem na mniejsze części i zalać wodą (w stosunku 1:10). Preparat ten stosuje się przede wszystkim przy oprysku warzyw, bowiem chroni je przed mszycami i przędziorkami.