Kolorowe niebezpieczeństwo
Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w naszym ogrodzie rosną trujące kwiaty. Nic dziwnego – nasz kontakt z nimi ogranicza się zazwyczaj do ich podziwiania i pielęgnacji, która nie jest groźna. Nieco inaczej do kolorowych, ciekawie wyglądających roślin podchodzą jednak dzieci. Ich niezaspokojona ciekawość sprawia, że mogą one zrywać i zjadać kwiaty, liście i owoce. Jeżeli w naszym ogrodzie bawią się najmłodsi, to warto zapoznać się z właściwościami poszczególnych kwiatów. W okresie, w którym nasze pociechy nie rozumieją jeszcze, jakie skutki może mieć zjedzenie trującej rośliny, warto zrezygnować z hodowli gatunków silnie toksycznych. Starsze dzieci należy natomiast uczulić na niebezpieczeństwo i wytłumaczyć, że mimo swojego piękna, niektóre rośliny mogą spowodować u nich poważne zatrucie.
Trujące kwiaty
Okazuje się, że niebezpieczne dla naszego organizmu substancje zawiera bardzo dużo gatunków roślin. Nie należy się jednak ich obawiać – najlepszym sposobem na poradzenie sobie z zagrożeniem jest jego poznanie. Uwagę dzieci najczęściej przyciągają kolorowe kwiaty i owoce. Często w naszych ogrodach rośnie purpurowa naparstnica, która swoim wyglądem przypomina właśnie naparstek. Na rabatkach prezentuje się niezwykle okazale, jednak ma silne właściwości toksyczne. Samo dotykanie liści i kwiatów może skutkować bólami głowy i nudnościami. Spożycie tej rośliny może mieć daleko idące konsekwencje: od zaburzeń widzenia, aż po zatrzymanie pracy serca.
Zdradliwe owoce
Nasze pociechy przyzwyczajone są do tego, że w ogrodzie mogą zerwać owoce bezpośrednio z rośliny. Od najmłodszych lat należy jednak uczyć dzieci, że nie wszystkie z nich nadają się do spożycia. Szczególnie niebezpieczne są owoce, które kształtem i kolorem przypominają dobrze znane dzieciom jagody i porzeczki. Do roślin z takimi owocami należą między innymi kruszyna pospolita, ostrokrzew oraz cist pospolity. Uważajmy także na trzmielinę pospolitą – jej spożycie może spowodować biegunkę, paraliż oraz zaburzenia pracy serca. Zjedzenie ok. 30 owoców tej rośliny dla dorosłego człowieka może okazać się śmiertelne.