Produkty

Uprawa i właściwości melisy lekarskiej

Uprawa i właściwości melisy lekarskiej

Melisa lekarska, znana także pod nazwą cytrynowe ziele, jest jednym z najpopularniejszych ziół uprawianych powszechnie na całym świecie. Charakteryzuje się dużą zawartością olejków eterycznych, wykorzystywana jest jako roślina lecznicza i przyprawowa. Jakie dokładnie ma właściwości i jak należy ją uprawiać?

uprawa melisyGarść informacji o melisie lekarskiej

Melisa jest byliną osiągającą wysokość do ok. 60 cm wysokości. Tworzy gęsto ulistnione kępy, które zakwitają latem, w okresie od czerwca do sierpnia. Jest rośliną miododajną, a jej cytrynowy zapach wabi pszczoły. Bylina ta posiada też wiele właściwości leczniczych – ma działanie przeciwbólowe, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, działa kojąco na układ nerwowy i pokarmowy, a dodatkowo stosowana jest zewnętrznie w postaci okładów. Liście melisy wykorzystywane są także w kuchni jako przyprawa – doskonale nadają się do sałatek i deserów oraz służą do sporządzania naparów. Można spożywać je zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. Melisę uprawia się także na rabatach jako roślinę ozdobną oraz w doniczkach na tarasie lub balkonie.

Uprawa i pielęgnacja melisy

Sadzonki melisy uzyskamy przez wysiew nasion pod osłoną w marcu (do gruntu przesadzamy je w maju, gdy minie ryzyko przymrozków) bądź przez podział starszych okazów. Roślinę sadzimy na stanowiskach ciepłych i słonecznych, co sprawi, że będzie bardziej aromatyczna. Rozwinie się także w cieniu, jednak wpłynie to na zmniejszenie zawartości melisaolejków eterycznych. Najlepszym podłożem dla melisy jest ziemia lekka i przepuszczalna, o odczynie zasadowym, bogata w składniki odżywcze, które pobudzają ją do silnego i bujnego wzrostu. Roślinę trzeba regularnie podlewać, a także raz w miesiącu nawozić wieloskładnikowym nawozem. Do stałych zabiegów pielęgnacyjnych warto włączyć też spulchnianie gleby wokół kępy oraz usuwanie pojawiających się w niej chwastów. Najdalej w sierpniu, po ostatnim zbiorze melisy przycinamy jej pędy do długości ok. 10 cm, a przed nastaniem zimy usypujemy u jej podstawy kopczyk z kompostu – ochroni to kępę przed przemarznięciem. Odpowiedniego zabezpieczenia wymagają także rośliny uprawiane w donicach.

Listki melisy możemy zbierać na bieżąco przez cały sezon wegetacyjny, natomiast całe pędy ścinamy dwa razy – przed kwitnieniem w czerwcu oraz po kwitnieniu, czyli w sierpniu. Ich suszenie powinno przebiegać w przewiewnym miejscu, suchym i ciepłym miejscu, jednak nienarażonym na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.

Data publikacji: 26.07.2016
Doradca Dział Ogród

Dział Ogród

Powiązane artykuły

Co siać w sierpniu?

Co siać w sierpniu?
Sierpień to przede wszystkim okres zbiorów wysianych wiosną roślin oraz pierwszych prac porządkowych w ogrodzie. Okazuje się jednak, że w sierp...
Czytaj więcej

Co siać w lipcu?

Co siać w lipcu?
Większości z nas lipiec kojarzy się ze zbiorem plonów roślin zasianych na wiosnę. Jednak gdy na grządkach robi się trochę wolnego miejsca, wart...
Czytaj więcej

Co siać w czerwcu?

Co siać w czerwcu?
Czerwiec to miesiąc, który niewątpliwie zapowiada bliskie nadejście lata, a wraz z nim długo wyczekiwanych wakacji, kojarzonych z beztroską i b...
Czytaj więcej

Ocena i komentarz dla:

Uprawa i właściwości melisy lekarskiej