Produkty

Warzywa-giganty – jak je wyhodować

Warzywa-giganty – jak je wyhodować

Wyhodowane na własnych działkach i w ogrodach warzywa cieszą nas swoim smakiem, zapachem, właściwościami odżywczymi, ale i wyglądem. Szczególną dumę wzbudzają okazy dorodne i duże, które prezentujemy w różnorodnych konkursach i które stanowią dodatkowo okazję do pochwalenia się nimi w gronie najbliższych i znajomych. Jak wyhodować warzywa-giganty?

hodowla warzyw gigantówDobór odpowiednich gatunków

Starania o wyhodowanie pokaźnych rozmiarów okazów warzyw należy zacząć od doboru odpowiednich gatunków roślin. Nie wszystkie z nich mają bowiem szanse okazać się prawdziwymi gigantami. Do warzyw, które słyną z wydawania olbrzymich owoców, należą np. cukinie, kabaczki, dynie, sałaty, pomidory, kalarepy czy buraki. Znane są także przypadki wyhodowania ponadprzeciętnie dużych rzodkiewek, ziemniaków, marchwi czy pietruszki.

Dobór odpowiednich odmian

Jeżeli decydujemy się podjąć wyzwanie wyhodowania warzyw-gigantów, sięgnijmy po odpowiednie odmiany poszczególnych gatunków, które mają największą szansę urosnąć do pokaźnych rozmiarów. Do takich należą np. pomidor Malinowy Olbrzym, dynia Bambino i Atlantic Giant, kalarepa Gigant oraz Titan, cebula Exhibition czy sałata głowiasta Królowa Lata.

Optymalne warunki i pielęgnacja

Wyhodowanie dużych warzyw będzie możliwe dzięki zapewnieniu im optymalnych dla nich warunków, a także znajomości pewnych uprawowych trików. Każde z warzyw powinno zostać zasadzone w odpowiednim miejscu – właściwie nasłonecznionym oraz nawiezionym obornikiem, w glebie odpowiadającej wymaganiom gatunku. Równie ważne jest dostarczanie roślinom potrzebnej ilości wody oraz nawozów. W ostatniej kwestii należy jednak zachować ostrożność – przenawożenie warzyw może skutkować ich gigantyzmem, ale jednocześnie powodować utratę właściwości odżywczych i smakowych naszych plonów. Aby je zachować, dawkowanie nawozów powinno być dostosowane ściśle do wymagań danego gatunku rośliny.kalarepa ginant

Rozwojowi gigantycznych warzyw sprzyja także podcinanie pędów oraz ogławianie, czyli usuwanie wierzchołka wzrostu. Działanie takie przynosi oczekiwane efekty np. w uprawie pomidora i dyni – w przypadku tej ostatniej należy pozostawić tylko jeden główny pęd i najwyżej dwa owoce. Jeżeli staramy się o olbrzymie cukinie, ograniczmy natomiast zbiór owoców – w ten sposób możemy otrzymać 2-3 warzywa pokaźnych rozmiarów – będą one jednak gorszej jakości niż młode cukinie, których regularnie zbieranych uzyskalibyśmy znacznie więcej. Cebule warto uprawiać z rozsady, natomiast marchew i pietruszkę w specjalnych wałkach ziemi zwanych redlinami.

Doradca Dział Ogród

Dział Ogród

Powiązane artykuły

Jak zapobiegać suszy? Podpowiadamy, co możesz zrobić, by pomóc naturze

Jak zapobiegać suszy? Podpowiadamy, co możesz zrobić, by pomóc naturze
Zasoby wodne naszego kraju i świata nie są nieograniczone, o czym jako społeczeństwo boleśnie przekonujemy się w ostatnich latach. Niestety dalsze pro...
Czytaj więcej

Maj w ogrodzie

Maj w ogrodzie
Maj to jeden z bardziej ekscytujących miesięcy w ogrodzie. Przynosi ze sobą mnóstwo nowych kwiatów, a za każdym razem, gdy wyjdziesz na ...
Czytaj więcej

Kwiecień w ogrodzie

Kwiecień w ogrodzie
Wreszcie nadeszły dłuższe dni! W przypadku przyjemnego, słonecznego dnia można poczuć, że lato jest tuż za rogiem. Niemniej jednak istnieje ryzyko poj...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena
2 komentarze
22.02.2016
Nie no takie duże warzywa to mi się kojarzą z gmo! :) Ale faktycznie kabaczki i dynie to zawsze nam wychodziły ogromne. chyba dobra ziemia
18.02.2016
Dużo nawozu i dużo gmo! ;) No ale u mnie dynie i kabaczki to bez specjalnych starań rosną gigantyczne. Obornik dobry i pogoda :)

Ocena i komentarz dla:

Warzywa-giganty – jak je wyhodować