Produkty

Zioła w kuchni – ozdoba czy praktyczny dodatek?

Zioła w kuchni – ozdoba czy praktyczny dodatek?

Kucharze całego świata zawsze powtarzają, że dobra kuchnia powinna pachnieć świeżymi ziołami i przyprawami z całego świata. Jeśli zatem mamy możliwość zasadzenia ziół nie tylko w ogrodzie, ale również w doniczkach, to dlaczego nie wyposażyć swojej domowej kuchni właśnie w taką funkcjonalną dekorację?

ziołaZielono-zielny ogródek – poradnik dla początkujących:

1. Skompletujmy te zioła, których najczęściej używamy podczas przyrządzania różnego rodzaju potraw. W ten sposób nie będziemy musieli kupować ich w wersji suszonej. Osoby, które używają wiele rodzajów ziół, powinny zorganizować sobie specjalny regał, na którym ustawią różnej wielkości doniczki (parapet oraz blat kuchenny mogą bowiem nie do końca sprawdzić się w tej roli).

2. Rośliny jednoroczne, dwuletnie czy wieloletnie? Do pierwszej grupy należą: rzeżucha, bazylia, majeranek, pietruszka. Do drugiej i trzeciej: melisa, mięta, rozmaryn, tymianek.

3. Zioła w większości preferują miejsca dobrze nasłonecznione, ewentualnie półcień (lubczyk, melisa).

4. Zioła należy regularnie przycinać, nawet jeśli dosyć długo z nich nie korzystamy. Obcinając wierzchołki ziół, gwarantujemy ich prawidłowy wzrost.

5. Zwróćmy uwagę na rodzaj gleby. Rośliny tego typu lubią podłoża przepuszczalne o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym. Najlepiej nadaje się do tego tradycyjna ziemia ogrodnicza zmieszana z kompostem. Do takiej mieszanki możemy też wkruszyć troszkę kredy lub stłuczonych skorupek jaj.

6. Wielkość donicy ma szczególne znaczenie w przypadku mocno rozgałęziających się ziół – wówczas najlepiej dobrać pojemnik o głębokości nawet 40 cm.doniczki na zioła castorama

7. Większość ziół można uprawiać z wysiewu nasion. Idealnym okresem na wysiew jest końcówka zimy (czyli początek marca). Wówczas dzień będzie na tyle długi, by nasze zioła otrzymały wymaganą ilość promieni słonecznych.

8. Na dnie naszych doniczek dobrze jest umieścić warstwę drenażową składającą się z drobnych kamyków lub keramzytu.

9. Zioła należy podlewać regularnie, ale w takiej ilości, by podłoże nie było zbyt mokre. Idealna do tego woda powinna mieć temperaturę pokojową.

10. Najlepszy zakres temperatur powietrza dla ziół to od 15 do 20°C.

Doradca Dział Ogród

Dział Ogród

Powiązane artykuły

Maj w ogrodzie

Maj w ogrodzie
Maj to jeden z bardziej ekscytujących miesięcy w ogrodzie. Przynosi ze sobą mnóstwo nowych kwiatów, a za każdym razem, gdy wyjdziesz na ...
Czytaj więcej

Siła kiełkowania nasion – czym jest i jak ją sprawdzić?

Siła kiełkowania nasion – czym jest i jak ją sprawdzić?
Z pewnością nie raz zastanawialiśmy się, od czego zależy to, że z jednego opakowania wzejdą wszystkie wysiane nasiona, a z innego tylko połowa z nich....
Czytaj więcej

Sianie ziół – co musimy wiedzieć?

Sianie ziół – co musimy wiedzieć?
Świeże zioła to rzecz niezastąpiona w każdej kuchni. Nadają smak i aromat naszym potrawom, są zdrowe i pełne witamin. Z łatwością można je uprawiać sa...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena
1 komentarz
05.07.2016
Uwielbiam zioła - i jako praktyczny dodatek i jako ozdoba, to dla mnie coś co musi być w kuchni albo innych częściach domu

Ocena i komentarz dla:

Zioła w kuchni – ozdoba czy praktyczny dodatek?